Stano: Današnji sastanak nije poslednji, Beograd i Priština idu “korak po korak”

Portparol Evropske unije, Peter Stano, kazao je da sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera - Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, koji počinje popodne u Briselu - nije poslednji te vrste.
Image

„Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak, kako bi rešili sva otvorena pitanja, koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Očekujemo da obe strane – njihovi lideri, glavni pregovarači i predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost i spremnost za kompromis u korist građana“, izjavio je Stano.

Stano je potvrdio je da dijalog počinje bilateralnim sastancima, a zatim sledi trilateralni.

Mišljenja je da će današnji razgovori biti završeni kasno popodne ili večeras.

„Ipak, iskustvo nam govori da ne treba da pokušavamo da predviđamo. Sve zavisi od sposobnosti predsednika Vučića i premijera Kurtija“, dodao je.

„Hitno potreban napredak u dijalogu“

Stano je ponovio da “napredak u dijalogu približava Srbiju i Kosovo Evropskoj uniji”.

Dodao je da je “hitno potreban napredak, da bi postigli ono što nismo imali u proteklim mesecima i izbegli krizu koja se širi sa jedne ili druge strane”.

Kazao je da je uloga predstavnika Evropske unije da budu medijatori.

„Rezultati dijaloga zavise od volje strana koje treba da dođu do potrebnog kompromisa. Rekli smo da budućnost Kosova i Srbije zavisi od napretka u dijalogu. Radimo ono što je do nas, a partneri treba da dođu do kompromisa“, naglasio je Stano.

Istakao je da je “teško predvideti rezultat današnjeg sastanka”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.