06:52, 05.01.2021Izvor: Tanjug, RTV

Stano: Dijalog se nastavlja i pored izbora na Kosovu, vlasti u Beogradu i Prištini da sarađuju oko vakcinaRad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja, kaže za Tanjug portparol EU Peter Stano.

stano-dijalog-se-nastavlja-i-pored-izbora-na-kosovu-vlasti-u-beogradu-i-pristini-da-saraduju-oko-vakcina

Reuters/Hazir Reka

Na pitanje Tanjuga kako će se najavljeno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, predviđenih za prvu polovinu 2021. godine, odraziti na proces pregovora Beograda i Prištine, u Briselu napominju da se rad na dijalogu nastavlja.

"Sledeće sastanke ćemo najaviti kada za to dođe vreme", dodaje Stano.

Iz EU su ranije, u kontekstu vanrednih izbora, poručili da će nastaviti da sarađuju sa "sagovornicima na Kosovu" kao i da od Prištine očekuju da poštuje i primeni sve do sada postignute sporazume.

Nakon poslednje runde ekspertskih razgovora Beograda i Prištine 10. decembra, obe delegacije najavile su sledeći sastanak na tehničkom nivou za početaka januara u Briselu.

Ustavni sud Kosova je 22. decembra 2020. godine proglasio nevažećim glas poslanika Etema Arifija prilikom izbora Vlade premijera Avdulaha Hotija.

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika, predsednica Parlamenta Vjosa Osmani, trebalo bi da do kraja januara raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Vlasti u Beogradu i Prištini da sarađuju oko vakcina protiv Kovida

Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug pozvao je vlasti u Beogradu i Prištini na blisku sarađuju i poštovanje sporazuma kada je reč o distribuciji vakcina protiv Kovida 19.

”Vlasti na Srbiji i na Kosovu moraju blisko da sarađuju u skladu sa relevenatnim dogovorima iz dijaloga Beograda i Prištine koji se odnose na kretanje robe i sertifikaciju farmaceutskih proizvoda”, kaže Stano.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o osudama prištinske strane do kojih je došlo nakon distribucije dela vakcina koje je Beograd nabavio građanima sa severa Kosova, Stano dodaje da EU "još razmatra dešavanja vezana za distribuciju Kovid19 vakcina".


Tagovi: DijalogEUPrištinaBeogradKorona virusPeter StanoIzboriKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije