Stano: EU nastavlja rad na deeskalaciji na severu Kosova

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na severu Kosova.
Image

„EU zajedno sa partnerima produžava da radi na deeskalaciji posebno na severu Kosova, tako da bezbedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane“, rekao je Stano, prenosi RTS.

Istakao je da su visoki predstavnik Žozep Borel i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja, kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja „puno i hitno angažovanje na omogućavanju deeskalacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na Beogradu i Prištini da se angažuju“.

Borel je u ponedeljak najavio da će na samitu EU informisati lidere o situaciji na KiM, da mora da se nastavi dijalog kao i da je na stolu predlog koji ima podršku svih 27 članica EU.

Na severu Kosova već sedmi dan traju barikade, koje su Srbi postavili usled hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića iz severnog dela Mitrovice.

Više o barikadama čitajte u vestima u nastavku.

Srbi na severu Kosova sedmi dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi šesti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.