Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Stano: Nema novih predloga za rešenje krize na severu Kosova

Portparol Evropske unije, Peter Stano, rekao je danas da ne postoji nikakav novi predlog za rešenje krize na severu Kosova.
Image

Stano je za Tanjug rekao da je informacija o novom predlogu objavljena u pojedinim medijima još jedna dezinformacija kakvih je proteklih dana, kako je naveo, bilo mnogo, prenosi Euronews.

„Na stolu je predlog o kom je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel u ponedeljak govorio na konferenciji za novinare, a razgovori o njemu su u toku. Tako da nema ničeg novog i ono što je rekao u ponedeljak i dalje je aktuelno“, rekao je Stano.

Pojedini mediji objavili su danas pozivajući se na diplomatske izvore da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju uručio novi predlog za rešenje krize na severu.

Borel je u ponedeljak, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, rekao da je predstavio predlog za rešavanje trenutne krize koji je „u suštini njegov“ i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Rekao je i da je predlog dobio podršku Berlina i Pariza.

Naveo je da kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije, a da Priština mora da pokaže fleksibilnost u vezi sa registarskim tablicama i da rade i na dogovoru o formiranju Zajednice srpskih opština bez odlaganja.

Istakao je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora „ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije“.

Tanjug/Euronews


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.