Stano: Usaglašen tekst Deklaracije o nestalim licima prvi korak sporazuma

Glavni pregovarači Kosova i Srbije Besnik Bisljimi i Petar Petković usaglasili su se oko teksta Deklaracije o nestalim licima. Portparol Službe za spoljne poslove EU Petar Stano navodi da se radi ...
Image

Stano je dodao da će tu Deklaraciju zvanično podržati lideri dve strane, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, na sledećem sastanku, čiji datum još nije određen.

On je rekao da su na jučerašnjem sastanku, prvom nakon susreta Vučić-Kurti u Ohridu, glavni pregovarači razgovarali su o primeni svih odredbi Sporazuma i nejgovog Aneksa, kao i o hitnim, aktuelnim pitanjima, među kojima su energetika i registarske tablice.

„Jasno je da je potrebno dodatno razgovorati o svim pitanjima koja se nalaze na dnevnom redu da bi se postigao napredak, a strane su se složile da se uskoro ponovo sastanu,” rekao je Stano, ne precizirajući kada bi taj sastanak trebalo da bude održan.

Stano je ponovio da EU očekuje da i Kosovo i Srbija ispoštuju sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i Aneksa postignutog u Ohridu i počnu da ih sprovode bez odlaganja.

„Sve strane treba da izbegavaju bilo kakvu kontraproduktivnu, odnosno nekonstruktivnu retoriku i aktivnosti koje imaju potencijal da poremete primenu (dogovora) i ugroze stabilnost na terenu”, rekao je portparol Službe za spoljne poslove EU.

Pročitajte još: 

Petković: U Deklaraciji o nestalima termin „prinudno nestali“ a ne „prisilno nestali“

Bisljimi: Moguć sastanak na visokom nivou 22. aprila

Petković: Beograd i Priština dogovorili tekst deklaracije o nestalima

N1

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.