19:39, 19.02.2020Izvor: RTK2, KoSSev

Stanovnici Izvora: Komunalno preduzeće više od dva meseca ne odnosi smećeStanovnici sela Izvor, u opštini Novo Brdo, optužuju Komunalno preduzeće „Ekohigijena“, da uprkos redovnom izmirivanju računa, više od dva meseca ne odnosi smeće iz ovog mesta. Sa druge strane, ove navode demantuje rukovodstvo preduzeća, navodeći da im zbog neredovnog plaćanja građani duguju više od 300.000 evra, piše RTK2, a prenosi KoSSev.

stanovnici-izvora-komunalno-preduzece-vise-od-dva-meseca-ne-odnosi-smece

Foto: RTK2

Stanovnici mahale Miljkovi i Dimovići tvrde da iako redovno plaćaju komunalne usluge, Kompanija „Ekohigijena“ više od dva meseca ne pruža svoje usluge.

“Problem je održavanje higijene na našem terenu, zato što se ne vrši redovno sakupljanje smeća tamo gde su postavljeni kontejneri. Imamo malo kontejnera, a veliku količinu smeća. U našoj mahali su četiri kontejnera, to bi bilo dovoljno da smo samo mi korisnici, međutim, ovde smeće odlažu i prolaznici, nakupi se previše, pa nemamo gde da bacimo. Ima dosta pasa lutalica koji raznose smeće po privatnim imanjima“, rekao je Goran Maksimović iz Izvora.

„Smeta mi puno, kontejner mi je ispred kuće, kada se zapali od pepela ne smemo da otvorimo vrata ni prozore, jer dim ulazi unutra. Psi raznose kese, džakove, donesu nam na terasu, mislim da je ovo strašno! Redovno plaćam komunalne usluge, koje iznose 5 evra mesečno“, kaže Ivan Ristić.

“Više od tri meseca sigurno nisu došli da odnesu smeće koje se raznosi svuda po selu. Ovo je cirkus, čista bolest, dolaze samo kada treba da naplate. Ovo treba rešavati pod hitno! Uglavnom smo se obraćali ljudima koji obavljaju komunalne usluge, ali bolje i da se ne obraćamo, kao da im nismo rekli ništa“, izjavio je Srđan Dimić.

Međutim, na spisku za izmirivanje računa za komunalne usluge ne nalaze se imena svih meštana. Oni čiji su domovi udaljeni od kontejnera odbijaju da plate usluge.

„Problem je što sam ja udaljen od ovog kontejnera skoro kilometar, a komunalna služba od mene traži da ja platim usluge. Jedno vreme sam plaćao, ali od kada su psi lutalice pokušali da me rastrgnu kod kontejnera, ja sam odustao. Onda su došli sa policijom da izvrše prinudnu naplatu, na šta nisam pristao, pa su na silu ušli u kuću i popisali stvari“, istakao je Ljuba Miljković.

Iz Komunalog preduzeća „Ekohigijena“ kažu da su plaćanja oslobođene socijalno ugrožene porodice, kao i bivši pripadnici OVK, a da komunalne usluge ne plaćaju meštani do čijih kuća ne može da stigne kamion. Sa druge strane, demantuju da već dva meseca nije odvoženo smeće.

„Bilo je nevreme i sneg, pa zbog nepristupačnog terena, krivina, kamion nije mogao da priđe mahali Dimovići. Poslednje nedelje bili su praznici, tako da nismo išli tri nedelje, a ne dva meseca, to nema šanse. Želeo bih da iskoristim priliku da kažem da imamo problem sa neredovnim platišama, koje duguju više od 300.000 evra. U ovoj mahali najmanje plaćaju komunalne usluge, zato se i žale. Mi imamo raspored, petkom naša služba uklanja smeće. Kada ne vršimo usluge, mi ne naplaćujemo za taj mesec“, navodi Naser Ibrahimi, direktor Komunalnog preduzeća „Ekohigijena“.

Ibrahimi ujedno tvrdi da kontejneri nisu udaljeni više od 200 metara od kuća.

„Meštani se žale i da su im kontejneri previše udaljeni od kuće? To ne može da bude, zakonom je predviđeno da kontejner od kuće može biti udaljen najviše 200 metara. Mi smo ruralno mesto, kamion ne može da dođe do svake kuće, pa kontejnere stavljamo tamo gde kamion može da priđe. Bez obzira što je kontejner daleko od pojedinih kuća, njihovi vlasnici ih koriste, ali ne plaćaju usluge.“

Iz Opštine Novo Brdo kažu da postoji problem sa izvoženjem smeća, ali napominju da rade na rešavanju.

“Putevi su mnogo loši, a mi imamo veliki kamion, što nam predstavlja problem. Imali smo jedan manji kamion, sa kojim smo imali veće troškove. Napravili smo plan, ali ni građani nisu fer prema kompaniji za komunalne usluge, neredovno plaćaju, svi bi hteli da se vode kao socijalni slučajevi. Problem je i što su recimo dve kuće predaleko i kamion ne može samo do njih, ne isplati se. Pokušavamo da rešimo ovaj problem, potrebna nam je donacija, jer nemamo dovoljno sredstava. Pokušaćemo da svakom domaćinstvu obezbedimo kante, pa ćemo moći da priđemo manjim kamionom do svih, kada su putevi prohodni“, napominje Šefkije Mehmeti, službenik javnih usluga pri Opštini Novo Brdo.

Opština Novo Brdo ima problema i sa divljim deponijama, koje, prema rečima nadležnih, nastaju zbog odlaganja smeća iz drugih opština. Da je situacija zabrinjavajuća, govori i podatak da se na teritoriji opštine Novo Brdo nalaze čak 32 divlje deponije.


Tagovi: Novo BrdoEkologija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije