Starović: Srbija na GS UN prisutna na najvišem nivou, Vučić i Selaković otputovali u Njujork

Za dva dana počinje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da je delegacija Srbije predvođena ...
Image

Uoči sednice Generalne skupštine UN, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da Njujork tokom tih nedelju i po dana postaje žarišna tačka svetske diplomatije.

„Srbija je prisutna na najvišem nivou. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković su već otputovali u Njujork. Njima se priključio i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD i zaista već počinju od današnjeg dana sa čitavim nizom sastanaka“, rekao je Starović.

On tvrdi i da u poslednjih deset godina nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom i delegacijom Srbije kao što je to ove godine, a dodao je i da će se Aleksandar Vučić obratiti Generalnoj skupštini u sredu u popodnevnim časovima.

Starović je ocenio da će Vučić u Njujorku govoriti o principijelnim pozicijama Republike Srbije, potrebi za očuvanjem onih osnovnih postulata međunarodnog javnog prava i o svemu što spoljnu politiku Srbije čini konstruktivnom, principijelnom, ali donekle i predvidivom.

„Svako zna, kada je u pitanju Republika Srbija, koji su to principi kojima se mi vodimo i šta se od nas može očekivati. Sa druge strane, svima je jasno da se mi svojih pozicija odreći ne možemo, da se nećemo odreći od naših vrhovnih nacionalnih interesa i da ćemo doslovno štititi međunarodno javno pravo“, istakao je Starović.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.