Stejt department: Dogovor Beograda i Prištine korak ka normalizaciji odnosa

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima između Kosova i Srbije i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa zasnovanih na međusobnom priznanju, ...
Image

„Sporazum o ulazno/izlaznim dokumentima primer je efikasne primene dijaloga za rešavanje sporova i napredak. Dijalog za Srbiju i Kosovo predstavlja mehanizam čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Postizanje rešenja posredstvom dijaloga ključno je za obe zemlje na njihovom putu ka evropskim integracijama“, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta.

Ukazano je da se u dijalogu, kojim posreduje Evropska unija Srbija saglasila da ukine ulazno-izlazne dokumente za nosioce kosovskih isprava dok se, sa druge strane, Kosovo složilo da ne uvodi ulazno-izlazna dokumenta za građane sa ispravama Srbije.

„Na osnovu posvećenosti obe strane i napornog rada specijalnog izaslanika Evropske unije, ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da se više angažuju i u miru krenu napred“, navodi se iz Stejt departmenta.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel objavio je u subotu 27. avgusta da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim dokumentima.

Glas Amerike/Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.