20:22, 14.05.2022 Izvor: Glas Amerike

Stejt department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, fokusirati se na dijalog"Sjedinjene Američke Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, pa nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi Evropska unija", navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta na pitanja Glasa Amerike da pojasni da li je američka administracija promenila stav u odnosu na moratorijum koji je deo sporazuma iz 2020. godine, kako gleda na zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope posle čega je Beograd najavio nastavak kampanje protiv kosovske nezavisnosti, te da li želi da vidi primenu ostalih delova sporazuma.

stejt-department-obaveze-iz-vasingtonskog-sporazuma-i-dalje-korisne-fokusirati-se-na-dijalog

Foto: cl.usembassy.gov

"Kosovo i Srbija su suverene zemlje, sa pravom da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete. Za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama, potrebna je saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica", dodaje se u odgovoru Stejt departmenta.

Moratorijum na podnošenje zahteva Prištine za prijem u međunarodne organizacije i srpsku diplomatsku kampanju na povlačenju priznavanja kosovske nezavisnosti - istekao je 4. septembra 2021. godine, ali je u to vreme Bajdenova administracija podstakla obe strane da nastave da ga primenjuju.

U odgovoru na raniji upit Glasa Amerike ove nedelje, Stejt department je naveo da je moratorijum "bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje", bez direktnog poziva da se on poštuje.

Priština je 12. maja podnela zahtev za prijem u Savet Evrope, a ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu, Nikola Selaković, dan kasnije je rekao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje kosovske nezavisnosti.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, poručila je da zvanična Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je u Beloj kući 4. septembra 2020. godine.
Tagovi: SADKosovoSrbijaSporazum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije