Stejt department: Očekujemo ispunjavanje ranijih dogovora i formiranje ZSO

Sjedinjene Američke Države očekuju da Beograd i Priština ispune sve što je dogovoreno, uključujući formiranje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, poručili ...
Image

Predstavnici Beograda i Prištine su pre tačno mesec dana u Ohridu (Severna Makedonija), uz posredovanje Evropske unije i podršku Sjedinjenih Država, postigli usmeni dogovor oko aneksa koji se tiče primene evropskog predloga za rešavanje kosovskog pitanja.

Međutim, jedna od glavnih tačaka – početak formiranja Zajednice srpskih opština, ostala je veliki kamen spoticanja.

„Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa dveju strana, kako bi im se pomoglo da razviju mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu. SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i ZSO“, kazali su u Stejt departmentu za Glas Amerike.

Dodali su da Sjedinjene Države ostaju aktivno angažovane u podršci kada je reč o implementaciji sporazuma Beograda i Prištine.

Glas Amerike upitao je Evropsku uniju kako ocenjuje razvoj događaja na terenu mesec dana posle dogovora iz Ohrida, kao i zašto nema pomaka u ispunjavanju glavnih tačaka, ali odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.