Stejt department: Kurti da radi sa EU na postizanju kompromisa

Sjedinjene Američke Države su razočarane što predstavnici Beograda i Prištine nisu uspeli da se dogovore kada je u pitanju rešenje problema registarskih oznaka, saopštio je ...
Image

Prajs je poručio da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira u ionako krhkom regionu.

„Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kako bi se postigao pravičan kompromis“, poručio je Prajs.

On je naglasio da se Sjedinjene Države pridružuju pozivu Evropske unije da prištinska vlada odmah prekine proces preregistracije vozila i ostale radnje koje bi dovele do jačanja tenzija.

„Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja“, istakao je Prajs.The United States urges the governments of Kosovo and Serbia to avoid further escalation of tensions and to engage constructively in dialogue. Both parties must compromise to reach a negotiated settlement. https://t.co/JbOupqvfnu— Ned Price (@StateDeptSpox) November 22, 2022


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.