10:11 | 22.11.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Stejt department: Kurti da radi sa EU na postizanju kompromisaSjedinjene Američke Države su razočarane što predstavnici Beograda i Prištine nisu uspeli da se dogovore kada je u pitanju rešenje problema registarskih oznaka, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

stejt-department-poziv-kurtiju-da-sa-eu-radi-na-postizanju-pravicnog-kompromisa

Foto: Shutterstock

Prajs je poručio da kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira u ionako krhkom regionu.

„Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kako bi se postigao pravičan kompromis“, poručio je Prajs.

On je naglasio da se Sjedinjene Države pridružuju pozivu Evropske unije da prištinska vlada odmah prekine proces preregistracije vozila i ostale radnje koje bi dovele do jačanja tenzija.

„Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja“, istakao je Prajs.
Tagovi: SADAljbin Kurti

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije