Stejt department: SAD razočarane i zabrinute, produžiti rok za preregistraciju

Sjedinjene Američke države zajedno sa svojim međunarodnim partnerima pozvale su kosovsku vladu da produži rok za preregistraciju srpskih registarskih oznaka na "RKS" tablice, ...
Image

„Sjedinjene Američke Države razočarane su i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da to učini“ – navodi se takođe u saopštenju Stejt departmenta. 

„Kosovo ima pravo da primeni režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom, ali je produženje vremenskog okvira u interesu da se postigne napredak u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije“ – dodaje se. 

Navodi se i da bi Beograd i Priština trebalo „hitno i fleksibilno“ da rade na postizanju „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa usredsređenog na uzajamno priznanje“. 

„Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i sprovedu konkretne akcije kako bi pokazali svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji za osiguranje stabilne i prosperitetne budućnosti za region“ – zaključuje se u saopštenju iz Stejt departmenta.

Saopštenje iz Stejt departmenta usledilo je posle najnovije odluke kosovske vlade o srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu i njihovoj preregistraciji na „RKS“ tablice. O tome i ostalim reakcijama čitajte u nastavku: 

Reakcije na odluku kosovske vlade za registarske tablice

Kosovska vlada: Nove mere za srpske registarske tablice, rok do 21. aprila 2023.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.