Stejt department: Pozdravljamo dogovor Beograda i Prištine

Sjedinjene Države pozdravljalju dogovor koji su Beograd i Priština postigli u Ohridu uz posredovanje Evropske unije, kada je reč o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ...
Image

„Pohvaljujemo predsednika Srbije i kosovskog premijera na njihovom liderstvu u postizanju sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju obezbediće znatne šanse za građane obeju zemalje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji“, stoji u saopštenju.

Iz Stejt departmenta su poručili da će SAD i dalje biti aktivno angažovane u saradnji sa partnerima iz EU “kako bi podrže Kosovo i Srbiju u njihovom radu na implementaciji, a da bi ostvarili predvidljive i mirne odnose”.

„Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu“, dodali su.

Zahvalili su se Evropskoj uniji na posredovanju u pregovorima, a Vladi Severne Makedonije što je bila domaćin i podržala konkretizaciju sporazuma.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka – u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, održan je 18. marta u Ohridu i trajao je gotovo 12 sati.

Borel je potom izjavio da su dve strane postigle dogovor kako da se sprovede sporazum koje su postigle 27. februara u Briselu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.