08:47 | 20.03.2023 Izvor: Radio Kontakt Plus

Stejt department: Pozdravljamo dogovor Beograda i PrištineSjedinjene Države pozdravljalju dogovor koji su Beograd i Priština postigli u Ohridu uz posredovanje Evropske unije, kada je reč o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

stejt-department-sad-pozdravjaju-dogovor-koji-su-postigli-kosovo-i-srbija

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

„Pohvaljujemo predsednika Srbije i kosovskog premijera na njihovom liderstvu u postizanju sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju obezbediće znatne šanse za građane obeju zemalje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji“, stoji u saopštenju.

Iz Stejt departmenta su poručili da će SAD i dalje biti aktivno angažovane u saradnji sa partnerima iz EU “kako bi podrže Kosovo i Srbiju u njihovom radu na implementaciji, a da bi ostvarili predvidljive i mirne odnose”.

„Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu“, dodali su.

Zahvalili su se Evropskoj uniji na posredovanju u pregovorima, a Vladi Severne Makedonije što je bila domaćin i podržala konkretizaciju sporazuma.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka - u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, održan je 18. marta u Ohridu i trajao je gotovo 12 sati.

Borel je potom izjavio da su dve strane postigle dogovor kako da se sprovede sporazum koje su postigle 27. februara u Briselu.
Tagovi: SADPrištinaBeograd

Povezane vesti


Najčitanije


21:47 | 24.05.2023


Najnovije