08:37 | 03.06.2022 Izvor: Tanjug, RTS

Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki DečaniU godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda na Kosovu i Metohiji, Stejt department je naveo da je prištinski Ustavni sud u septembru prosledio tužilaštvu informaciju o tome da vlada stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

stejt-department-upozorio-na-slucaj-manastira-visoki-decani

Foto: Alex Wong/Getty Images)

"Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom", stoji u izveštaju Stejt departmenta.

U izveštaju se citira i saopštenje SPC o tome da je Kosovska policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u centralnu Srbiju.

Podseća se i na to da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe "Evropa Nostra" uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su kosovski zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.

Izveštaj sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao "Ubij Albance" prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu kod Prištine, a sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu, umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak na pet godina.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta pominju se i primeri antisemitskih incidenata u Srbiji, kao i primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali se ističe rad srpskih vlasti na restituciji imovine zaplenjene tokom Holokausta i izgradnji memorijalnog centra na Starom Sajmištu, uz podsećanje da je sloboda veroispovesti i jednakost svih verskih grupa garantovana Ustavom Srbije.
Tagovi: SADVisoki DečaniImovina

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije