Izricanje presude Ivanu Todosijeviću 19. oktobra

U Osnovnom sudu u Prištini završeno je ponovljeno suđenje Ivanu Todosijeviću predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, optuženog za navodno "podsticanje na nacionalnu, ...
Image

Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda olučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Današnjim ročištem završeno je ponovljeno suđenje Todosijeviću, potvrdio je RTS-u njegov advokat Nebojša Vlajić, rekavši da je prvostepena presuda poništena iz proceduralnih razlika, te da je tužilac u slučaju, ostao pri istim navodima i dokazima iz prethodnog postupka.

Vlajić očekuje da Todosijević bude oslobođen, jer se kako kaže, radi o slobodi izražavanja koja ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Izricanje presude je zakazano za sredu u 10 časova u Osnovnom sudu u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.