Stoltenberg razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Strane da se uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja može izazvati eskalaciju

(Vest je ažurirana) Generalni sekretara NATO-a, Jens Stoltenberg, razgovrao je sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o situaciji na severu Kosova.
Image

„Razgovarao sam sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem o napetoj situaciji na severu Kosova. Pozvao sam oboje da se uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja može izazvati eskalaciju. Dijalog je jedini put napred“ – naveo je Stoltenberg na svom zvaničnom Tviter nalogu, dodajući da KFOR prati situaciju. 

Iz Vučićevog kabineta, sa druge strane, navode da je srpski predsednik generalnom sekretaru NATO ukazao na to da:

„Priština svojim jednostranim potezima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem po pitanju registarskih tablica i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština“.

Vučić je dodao da uprkos tome Srbija „nastoji da održi mir i stabilnost i da će tome da ostane posvećena.“
 
Deo razgovora se ticao, kako se dodaje iz srpskog predsedništva, i značaja kako uloge KFOR-a, tako i direktnog kontakta načelnika generalštaba Vojske Srbije sa komandantom NATO snaga na Kosovu i Metohiji.
 
Generalni sekretar Stoltenberg istakao je da NATO ceni saradnju ostvarenu sa Srbijom sa pozicije vojno neutralne zemlje – dodaje se. 

„Slažem se da dijalog nema alternativu“ – naveo je Aljbin Kurti na svom Tviter nalogu, dodajući:

„Sadašnja situacija je nejak pokušaj Beograda da dijalog zameni destabilizacijom. Oni neće uspeti: obećavam da ću raditi sa KFOR-om da osigura bezbednost i vladavinu zakona, bez diskriminacije – u celoj Republici Kosovo“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.