Stoltenberg: Strane da se uzdrže od nasilja, KFOR spreman da interveniše; Vučić: Želimo da izbegnemo svaku mogućnost da dođe do eskalacije

“Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje. NATO nastavlja da pomno prati situaciju na terenu, naša mirovna misija - KFOR - ostaje fokusirana na svoj mandata u okviru ...
Image

Da bi se situacija na terenu poboljšala potrebna je odgovornost svih strana, i Beograda i Prištine, naveo je dalje, dodajući da je “konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike”, kao i da je dijalog pod okriljem EU “platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica”.

“Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra, ohrabrujem sve strane da se angažuju u dobroj veri, da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne” – dodao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja o tome na koji način konkretno će KFOR eventualno reagovati u slučaju eskalacije situacije, Stoltenberg navodi da će KFOR biti “neutralan činilac”, ali i:

“Ukoliko je potrebno, mi ćemo da pokrenemo naše jedinice i da povećamo prisustvo. Mi ćemo delati kada je potrebno i na srazmeran način zato što je naš glavni cilj da pomognemo da se smanje tenzije i da obezbedimo slobodu kretanja i bezbednost zajednicama na Kosovu, uključujući i Srbe na Kosovu”.

Podcrtava da je NATO spreman da dela i da je KFOR spreman da interveniše.

“I naravno mi to možemo da uradimo u kraćem roku. Snage će biti raspoređene gde bude potrebno“, dodao je, navodeći da je povećano prisustvo KFOR-a na severu Kosova.

Vučić se zahvalio Stoltenbergu što je “želeo da sasluša poziciju Srbije”.

Kaže da mu je dostavio listu napada na srpsku zajednicu na Kosovu koji su, kako je rekao, učestali, ali i listu “upada” prištinskih jedinica na sever Kosova za koje kaže da su “morali da imaju saglasnost KFOR-a”, a nisu imali.

“Ima nova generacija klinaca, mladića na severu Kosova i na celom Kosovu koji neće to da trpi. I to nema veze više ni sa mnom, ni sa Jensom, ni sa bilo kim, mi smo ostarili, omatorili… Neće da trpe teror, oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu kao što doživljava 22 od 27 zemalja EU, oni doživljavaju to kao teritoriju Srbije, a u skladu i sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim javnim pravom. Tako da mnogo problema tu ima, ono što je za nas važno to je da uz pomoć KFOR-a sačuvamo mir, stabilnost, a nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora”.

“Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je za nas važno, to je uloga KFOR-a koju mi poštujemo, uloga NATO-a koju mi poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a kritične večeri (31. jula) oko 21 sat. Mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i na ublažavanje krize na severu KiM. Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat KFOR-a u skladu sa međunarodno-javnim pravnim normama koje su proklamovale UN i verujem da ćemo moći da naiđemo na želju i razumevanje kako gospodina Stoltenberga, tako i celog KFOR-a i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost”, kazao je Vučić.  

“Naše je da govorimo o svojoj poziciji ali istovremeno da učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost”. “Želimo da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije ili sukoba”. “Rekao sam da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja” – kazao je takođe Vučić. 

Za sutrašnje razgovore navodi da će biti teški.

“Gotovo ni u čemu nismo saglasni”, kazao je, dodajući da ono što je pozicija Srbije je da će se držati međunarodnog javnog prava, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i NATO-a, ističe da je Srbija “vojno neutralna, da će ostati tako i da se u tom smislu neće opredeljivati”.

Stoltenberg se posle sastanka sa Predsednikom Srbije sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kuritjem. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.