10:15, 24.09.2020Izvor: Tanjug, B92

Štrahe poručio: Sever Kosova treba dati SrbimaBivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.

strahe-porucio-sever-kosova-treba-dati-srbima

© Bwag/Wikimedia

Važno je baviti se prošlošću i dizati svoj glas tamo gde se događa nepravda, kao na Kosovu, ali živimo u društvu u kojem treba strahovati kada iskazujete svoje mišljenje, istakao je lider liste "Tim HC Štrahe"

Štrahe je, u sinoćnjem razgovoru sa bečkim Srbima, povodom predizborne kampanje pred bečke izbore zakazane za 11. oktobar, rekao da u ratu, a tako i na tlu bivše Jugoslavije, ne može nikada postojati samo jedan krivac.

Ocenio je da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima, i rekao da mu je jako krivo što međunarodna zajednica ne uzima u obzir i interese Srba.

Na pitanje šta misli o davanju statusa manjine srpskoj zajednici u Austriji, Štrahe je naglasio da se uvek borio da SPC bude priznata crkva u Austriji, ali da ne smatra da treba proširivati broj nacionalne manjine.

"Etničke zajednice nisu manjine već migranti. Status manjine su dobili oni narodi koji su bili deo monarhije. Ako otvorimo to pitanje to će značiti da jednog dana moramo dati status manjine I turskoj zajednici, a to ne želimo, jer bi to izazvalo probleme ", objasnio je on.

Izrazio je uverenje da u Austriji svi građani uživaju sva prava, a da, nakon uspešnog procesa integracije, dobijanjem državljanstva dobijaju mogućnost da uživaju sva prava i obaveze.

Štrahe, koji je usled afere „Ibica“, maja prošle godine morao podneti ostavku na sve političke funkcije, kaže da je odlučio da se vrati u politiku pošto je video da mnogo toga ide u pogrešnom smeru.
 


Tagovi: SrbiSever KosovaAustrija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije