U Gračanici predstavljena knjiga dr Jovana Mladenovića

Nakon 42 godine rada u zdravstvu, specijalista opšte hirurgije prof. dr Jovan Mladenović, objavio je svoju treću knjigu.
Image
Foto: Kim

Udžbenik pod nazivom “Hirurgija” čiji je autor prof. dr Jovan Mladenović , namenjen budućim hirurzima, studentima i lekarima koji žele da osveže svoje znanje, predstavljen je sinoć u Domu kulture “Gračanica”, javlja Radio Kim.

Doktor Mladenović odlazi u zasluženu penziju.

Tokom sinoćnjeg događaja u Gračanici, zahvalio se svojoj porodici i svima koji su pomogli da pomenuta knjiga ugleda svetlost dana.

„Kroz 42 godine rada u zdravstvu, 37 na hirurgiji i 32 na fakultetu – bilo je teško i trebalo je izdržati. Napravio sam računicu – dežurstva hirurga, anesteziologa i lekara tokom 37 godina, to je 3.100 dana, odnosno osam i po godina. Kada dođete do takvih brojki, vidite da je porodica osam i po godina oštećena od strane nas koji se bavimo ovom strukom, ali zahvaljujući njima sve je išlo mnogo lakše. Najveće zasluge što sam izabrao ovu profesiju ima moja supruga Divna“, kazao je dr Mladenović.

Knjiga “Hirugrija” predstavlja zajedničko delo pet nastavnika i saradnika sa medicinskih fakulteta u Prištini, Beogradu i Kragujevcu, a uređena je tako da bude od koristi studentima medicine, stomatologije, zdravstvene nege i lekarima opšte prakse, rekla je dekanica Medicinskog fakulteta Univeziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dr Tatjana Novaković.

„Knjiga je izuzetna, sadrži 26 poglavlja napisanih na preko 350 stranica i pokriva sve relevantne oblasti iz hirurgije. Sama hirurgija je dinamična disciplina koja se ubrzano menja, napreduje i modernizuje. Zahteva stalno praćenje i ažuriranje novima podacima. Nova tehnološka dostignuća koja su unapredila nauku, pružila su nova razumevanja hirurških zagonetki i samo su dodatno motivisale autore da napišu ovakav udžbenik. U udžbeniku su prezentovana najnovija saznanja vezana za etiologiju, kliničku sliku, dijagnostiku u hirurgiji, a implemetirane su i najnovije terapijske preporuke“, navela je ona.

Gradonačelnica Gračanice, prof. dr Ljiljana Šubarić, mišljenja je da će ova knjiga poslužiti kao inspiracija mladim hirurzima.

„Nije slučajno što je za promociju knjige odabrana baš Gračanica. Najveći deo udžbenika, odnosno patologija koja je opisana, proizišla iz KBC Priština sa sedištem u Gračanici, gde je profesor Jovan Mladenović poslednje 24 godine radio, bio dostupan pacijentima sa čitavog Kosova i Metohije. Naš fakultet bogatiji je za još jedno značajno delo, u koje su uloženi veliko znanje i trud“, kazala je Šubarićeva.

Nova knjiga prof. dr Jovana Mladenovića odštampana je u 100 primeraka.

Učesnici promocije bili su i recenzent Aleksandar Vasić, šef Katedre za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Filipović i profesor na pomenutoj katedri dr Nebojša Videnović.

Organizator događaja bio je Dom kulture “Gračanica”.

Biografija prof. dr Jovana Mladenovića

Jovan Mladenović rođen je 1950. godine u Štrpcu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Prištini 1981. godine.

Iste godine zaposlio se u Domu zdravlja u Uroševcu. Jedno vreme proveo je u Libiji.

Nakon završene specijalizacije opšte hirurgije, zaposlio se na Hirurškoj klinici u Prištini.

Magistraturu je odbranio je 1997. godine, a od 2001. je zaposlen u Urgentnom hirurškom centru “Simonida”, koji je kasnije preimenovan u Hirurška klinika KBC Priština sa privremenim sedištem u Gračanici.

Mladenović je 2002. godine uradio prvi hirurški zahvat u ovom centru, a tokom 22 godine rada u Gračanici uradio je oko 4.000 operacija.

Na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Prištini radi 32 godine, a 2011. je stekao zvanje redovnog profesora.

Član je Srpskog lekarskog društva, delegat je Skupštine lekarske komore Srbije, a njen predsednik od 2022. godine.

Delegat je i u Skupštini lekarske komore Kosova i Metohije. Dobitnik je brojnih plaketa i povelja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.