Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Studenti organizovali protest u Beogradu protiv evropskog predloga za Kosovo

Protestna šetnja u organizaciji studenata beogradskog univerziteta kojom traže odbijanje evropskog predloga za Kosovo održana je od platoa Filozofskog fakulteta do zgrade RTS-a, a okupila je ...
Image

Protest je održan pod sloganom „Studenti za Kosmet“.

Sa skupa kod Filozofskog fakulteta čule su se poruke o izdaji Kosova, traženo je odbijanje sporazuma, kao i poruke protiv formiranja Zajednice srpskih opština, prenosi Danas.

Na protestu je viđen profesor Slobodan Samardžić, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, predsednik udruženja građana Pokret Ljubav Vera Nada Nemanja Šarović, aktivisti Dveri i Novog DSS-a.

Filip Kalmarević s Fakulteta političkih nauka, koji je i jedan od organizatora, poručio je da protest nije stranački i da dokle god oni budu protest organizovali neće biti političara i stranaka.

Kalmarević je inače član Srpskog pokreta Dveri i bivši član Naprednog kluba Čedomira Antića.

Govornici sa, kako je rečeno, Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Filozofskog i Poljoprivrednog fakulteta, su istakli da francusko-nemački plan znači otimanje Kosova od Srbije, te da se na to ne sme pristati.

„Okupili smo da branimo naš identitet i našu bit“, rekao je jedan od govornika, uz skandiranje okupljenih „Kosovo je srce Srbije“, „Nema predaje – dogodine u Prizrenu“…

Govornici su poručili vlastima Srbije da nije dobila legitimitet za „prihvatanje francusko-nemačkog plana“ odnosno, kako su kazali – za izdaju, kršenje Ustava Srbije i odredbi međunarodnog prava.

Naglašeno je i da je večerašnji bio inicijalni skup koji treba da probudi studentsku zajednicu širom Srbije, da počne da se bavi društvenim i nacionalnim pitanjima.

Govornici su ukazali i da vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić pokazuju nameru da prihvate plan za kosovsko pitanje, a što su okupljeni propratili uzvikivanjem „Izdaja“, „Dole vlast“ i „Ostavke“.

Okupljeni su ispunili polovinu platoa ispred Filozofskog fakulteta, od ulaza u tu visokoškolsku ustanovu do stepenica sa kojih se iz Knez Mihailove ulice silazi na taj plato, a skup je protekao bez ikakvih incidenata.

Govornici su istakli da ovo nije i neće biti politički skup i da na njemu neće govoriti političari, te pozvali studente i ostale građane da im se pridruže.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.