21:25, 03.04.2020Izvor: KoSSev

"Zaposlićemo sve lekare i 200 medicinskih sestara u srpskim sredinama na KiM"Odluka Vlade Srbije o zapošljavanju svih nezaposlenih lekara i 200 medicinskh sestara u srpskim sredinama na KiM počela je da se sprovodi, potvrdio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

stupila-na-snagu-odluka-o-zaposljavanju-svih-lekara-i-200-medicinskih-sestara-u-srpskim-sredinama-na-kim

Kancelarija za KiM

"Zapošljavanje će započeti da se sprovodi u narednim danima, te neće ostati nijedan nezaposleni evidentirani lekar u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. To je ogromna pomoć za naša tri velika zdravstvena centra na KiM" - objasnio je Đurić na večerašnjoj konferenciji za štampu u Beogradu.

Đurić je saopštio da je oformljena bolnica u okviru studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, te da se očekuje da će danas ili sutra biti primljeni prvi pacijenti zaraženi korona virusom.

Đurić je u svom obraćanju, nakon uvođenja ove mere pozvao građene „u interesu života i zdravlja naših najmilijih članova porodice, ljudi do kojih nam je najviše stalo, da se pridržavamo u narednim danima i satima svih mera koje je propisao Krizni štab“.

„Sa Ministarstvom zdravlja smo dogovorili da pacijenti koji imaju teške simptome budu transportovani za Kliničko-bolničke centre u Nišu, Beogradu i drugim delovima Srbije, a da lakši pacijenti budu tretirani u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici i u Studentskom centru" - dodao je Đurić.

U Mitrovici juče je boravio tim lekara, infektologa, epidemiologa koji su pomagali zaposlenima na KBC u organizaciji aktivnosti, podsetio je Đurić, te dodao da je više od sto građana srpske i drugih nacionalnosti testirano u toku protekle nedelje.

Potvrdio je navode da je u srpskim sredinama za sada obolelo 17 osoba, te da je danas registrovano pet slučajeva korona virusa. Podsetio je i na to da je jedna osoba zaražena ovim virusom sa severa Kosova preminula pre tri dana na KBC Niš.

Na večerašnjoj konferenciji Đurić je saopštio i šta je sve isporučeno, kako u srpskim tako u albanskim sredinama na Kosovu.

"U prethodne tri nedelje isporučena su 250 kamiona sa robom i osnovnim životnim namirnicama, što je ukupno više od 2.500 tona. Pitanje snabdevanja u srpskim sredinama, osnovnim životnim namirnica se više ni ne postavlja i da, ima i za komšije. Mi smo u prethodnom periodu isporučili smo 30.000 zaštitnih maski, 36.000 rukavica, 2.000 partikularnih maski, 10.000 kapa, 20.000 kaljača, 90 kombinezona, 10.000 jednokratnih mantila, 40 zaštitnih naočara i 200 vizira“ - poručio je Đurić.

Đurić je potvrdio da postoji saradnja i komunikacija između srpskih i albanskih predstavnika na Kosovu povodom korona virusa.

Tvrdi da je Vlada Srbije ostvarila komunikaciju sa KFOR-om, kao i sa Prištinom koja je pomogla u testiranju građana u pojedinim sredinama.


Tagovi: KosovoMarko ĐurićZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije