Šubarić: Menjamo zemljište za deo od 17 hektara opštinskog zemljišta

Za 18 ari zemljišta opština Gračanica kao kompenzaciju je vlasniku tog zemljišta ponudila proporcionalni deo opšinskog zemljišta na obodu Gračanice, a ne 17 hektara. ...
Image

Šubarić se oglasila posle izveštaja da su odbornici Skupštine opštine Gračanica odlučili da razmene opštinsku nepokretnu imovinu od 17 hektara za 18 ari privatnog puta vlasnika Albanca, u ataru Čaglavice.

„Odluka o razmeni opštinske nepokretne imovine“ sa privatnom doneta je juče na sednici lokalne skupštine, a bivši gradonačelnik Gračanice, Branimir Stojanović, objavio je na svom Fejsbuk nalogu prvu stranu odluke, a u međuvremenu i Fejsbuk događaj kojim se poziva na protest i zahteva ostavka Ljiljane Šubarić, zakazan za 3. oktobar, u 12 časova, u Gračanici. 

„Ako nekome još uvek nije jasno zašto je vlast u Gračanici morala da bude ovako beskičmena i poslušna. Evo primera. Upravo je poklonjeno 17 hektara opštinske zemlje za 18 ari! Ovo je izdaja našeg naroda koji ovde živi! Samo da više ne pričate o ostanku i opstanku! Sram vas bilo! Izdaja!!!!!!!!!!“ – naveo je Stojanović. 

„Deo katastarske parcele br.4-0 KZ Gračanica, površine 169.597 metara kvadratnih, vrsta korišćenja parcele-poljoprivredno, trenutno korišćenje parcele – pašnjak, treće klase vlasništvo Opštine Gračanica, sa parcelom br. 909-26 KZ Čaglavica, površine 1.844 metara kvadratnih, vrsta korišćenja parcele-infrastruktura, trenutno korišćenje parcele – privatni put, mesto zvano RAVNIŠTE OKUĆNICA, vlasništvo Redž Šoši“, stoji u odluci, javio je RTS. 

Opština Gračanica se „dugoročno i strateški bori da zaštiti interes srpskog naroda“ u Gračanici. „Površnim i netačnim tumačenjima“ došlo je do uznemirenja javnosti – navodi Ljiljana Šubarić. 

„Odlukom Skupštine opštine Gračanica, od 28. septembra, opština je dobila 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone. Kao kompenzacija je vlasniku tog infrastrukturnog zemljišta ponuđen proporcionalni deo opšinskog zemljišta na obodu Gračanice, a nikako 17 hektara kako se to u medijima pogrešno navodi. Tek kada nadležne institucije – Ministarstvo lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede, a nakon svih Ministarstvo finansija izvrše procenu vrednosti oba zemljišta, utvrdiće se koji deo od 17 hektara na obodu Gračanice će biti razmenjen, a procene stručnih službi su da to neće biti više od 1/6 pomenute parcele – kamenjara“ – stoji u saopštenju dostavljenom medijima Ljiljane Šubarić.

Ona dalje navodi da pomenuto zemljište koje se nalazi udaljeno do Gračaničkog jezera i kategoriše se kao zemljište treće kategorije „u realnosti predstavlja kamenjar bez struje, vode ili bilo kakve prateće infrastrukture“.

„Na njemu nije moguća nikakva gradnja naselja ili drugih objekata kojima bi se menjala etnička struktura Gračanice ili okolnih naselja kako pojedinci zlonamerno tvrde. Da na ovom delu zemljišta nije moguća nikakva gradnja svedoči i važeći Opštinski razvojni plan 2014-2029 da na pomenutoj opštinskoj parceli nije planiran nikakav vid gradnje“ – dodaje.  

„Dakle, da budem sasvim jasna, opština dobija 18 ari upotrebljivog i strateški važnog infrastrukturnog zemljišta koje se koristi za put, za deo neupotrebljivog zemljišta – kamenjara od oko tri hektara na kom nije moguća nikakva gradnja. Iz ovoga jasno proizilazi da ni na koji način nije ugrožen javni interes građana Gračanice, već naprotiv, on je sačuvan dobijanjem strateški važnog infrastrukturnog zemljišta – puta u stambenoj zoni“ – zaključuje Šubarić. 

„Oni kojima je politika ispred interesa građana, tako nešto niti žele niti mogu da vide i razumeju, a optužujući druge, polaze od sebe i svih zloupotreba koje su sami počinili“ – podcrtala je. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.