13:18, 27.01.2021Izvor: RTS, Tanjug

Sud odbio zahtev Tačija i ostalih šefova OVK za privremeno puštanje na sloboduSudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i kosovskog predsednika Hašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

sud-odbio-zahtev-tacija-i-ostalih-sefova-ovk-za-privremeno-pustanje-na-slobodu

Foto: Gazeta Express

Istu odluku je doneo i povodom zahteva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, saopšteno je iz tog suda u Hagu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere. Međutim, sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije