19:35, 04.12.2019Izvor: KoSSev

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenogU Prištini je danas održan glavni pretres i suđenje Zoranu Đokiću optuženom da je tokom 1999. počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći.

sudenje-dokicu-saslusana-dva-svedoka-nisu-mogle-da-identifikuju-osumnjicenog

Radio Kontakt Plus

Oba ispitana svedoka koje je predložilo tužilaštvo – supruge osoba koje su tada ubijene, nisu potvrdile optužbe koje se stavljaju na teret Đokiću, potvrdio je za KoSSev Đokićev advokat, Ljubomir Pantović.

„Obe su rekle da nikoga nisu mogle da prepoznaju od ljudi koji su to uradili – od straha, zbog činjenice da su oni (počinioci) bili maskirani, sa namazanim bojama na licu, šeširima, a posebno ne Zorana Đokića. Tako da su to svedoci koji za sada ni u čemu nisu potvrdili optužnicu, naprotiv, oni su je negirali“.

Pantović je ponovio da tužilaštvo, na osnovu njemu dostavljenih spisa iz ove institucije, nema dokaza koji bi „van razumne sumnje mogli da potvrde da je taj čovek to uradio“.

„Tužilaštvo odbijalo svedočenja u korist Đokića“

Kao interesantno je definisao to da je tužilaštvo, od ukupnog broja svedoka koje je saslušalo, odbilo svedočenja barem pet svedoka koji su dali izjave u korist Đokića.

„Tužilaštvo je saslušalo 18 svedoka tokom istrage protiv Đokića. Oni su predložili za suđenje samo osam, a ovih deset su izostavili, a barem pet, zbog toga što su oni svedočili u korist Zorana Đokića. Znači bio je selektivni izbor dokaza, a zakonska obaveza tužioca je da podjednako ceni sve dokaze i one koji optužuju i one koji oslobađaju okrivljenog“, rekao je Pantović.

Sledeće ročište zakazano je za 19. decembar, kada će uslediti saslušanje novih svedoka.

Kosovska policija uhapsila je Đokića 2. februara na administrativnom prelazu Jarinje, a potom je sproveden u Peć.

Određen mu je jednomesečni pritvor, koji je potom produžen.

Đokić meru pritvora izdržava u pritvorskoj jedinici u zatvoru visoke bezbednosti u selu Grdovac kod Podujeva.

Prema optužnici podignutoj juna meseca, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

On se pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini za ratne zločine još 12. jula izjasnio da nije kriv. 


Tagovi: PravosuđeSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije