Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine

Suđenje nekadašnjem kosovskom predsedniku i jednom od lidera bivše OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
Image

Predsednik Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu formirao je sudski panel, dok je sudija za prethodni postupak Nikola Giju naložio prenošenje svih spisa predmeta tom panelu do 15. decembra, kako bi počeli pripreme za suđenje.

U tom sudu za N1 kažu da tačan datum još nije određen, ali da se ulazi u fazu pripreme početka procesa.

„To znači da će 15. decembra slučaj biti predat sudskom panelu i tada će na njima biti da zakažu takozvanu konferenciju za pripremu suđenja, jednu ili više njih, u zavisnosti od toga šta je sve potrebno uraditi. Na njima će se razgovarati o tehničkim stvarima, među kojima će biti i vremenski okvir, u okviru koga ćemo saznati tačan datum početka suđenja“, kazala je Angela Griep, portparolka Specijalizovanih veća Kosova.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad civilima tokom sukoba na Kosovu.

Radi se o zločinima počinjenim u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tužioci terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Sudija za prethodni postupak više puta je odbijao njihove zahteve za puštanjem na privremenu slobodu do početka suđenja, iz straha od mogućeg uticaja na svedoke i sudski proces.

Tužilaštvo je najavljivalo da je spremno za suđenje još u junu prošle godine, dok je odbrana najavljivala jun ove godine kao mogući datum kada bi oni mogli biti spremni za proces.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.