09:03 | 29.11.2021 Izvor: RTS

Suđenje Srbima na Kosovu - kakvu ulogu imaju dokazi i činjeniceKosovski Apelacioni sud nedavno je potvrdio presudu kojom je Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog, kako navode, učešća u napadima srpskih snaga na albanske civile u Peći 1999. godine. Zoran je godinama radio kao diplomirani ekonomista u međunarodnim organizacijama i u dva ministarstva kosovske vlade, te je prošao sve provere, tako da o njegovim zločinima nema ni govora, poručuje porodica Đokić.

sudenje-srbima-na-kosovu-kakvu-ulogu-imaju-dokazi-i-cinjenice

Foto: RTS/printscreen

Porodica Đokić je iz Peći. Svoj grad i imovinu su morali da napuste 1999. godine, a utočište su pronašli u Kosovskoj Mitrovici.

Osuđeni Zoran nije mogao ni da nasluti da može da dođe u situaciju da bude optužen i osuđen za teška krivična dela.

"Čovek Albanac je rekao - mi ne tražimo ovog Zorana, mi onog drugoga tražimo što je '61. godište. I on im je oborio ovu optužnicu, međutim to nije ništa pomoglo. Oni su posle završenog suđenja naknadno doveli tri svedoka. Dvojica su svedočila, treći nije hteo, rekao je - imam i ja decu, neću ovo da svedočim. I osude ga dvanaest godina", ispričao je za RTS Miodrag Đokić, otac osuđenog Zorana Đokića.

Najteže im pada nepravda koja je naneta čitavoj porodici. Maloletni sinovi i supruga ostali su bez oslonca.

"U svemu ovome meni je najviše žao njega, jer je 2. februara 2019. godine njegov život stao. Nije ovaj Zoran Đokić kriv, grehota je i sramota da on plaća nečije grehe", poručuje njegova sestra Jelena Đokić.

Suđenja Srbima su učestala preko svih granica, jer tokom njih dokazi i činjenice ne igraju nikakvu ulogu, tvrde advokati.

"Slučaj Zorana Đokića primer je drastičnog kršenja prava na pravično suđenje, drastičan slučaj osude na dugogodišnju kaznu zatvora čoveka čija krivica ni izbliza nije dokazana", kaže Đokićev advokat Ljubomir Pantović.

"I Albanci znaju da su oni nevini, ali ih namerno ne puštaju. Ja očekujem tu pravdu, pravdu Božju", rekao je Zoranov otac Miodrag.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, Duško Čelić, smatra da se u ovim slučajevima treba okrenuti UNMIK-u.

"Ono što, čini mi se, mi možemo, to je da tražimo da se izvršne nadležnosti vrate UNMIK-u kada je reč o pravosuđu, ako ne u celini, onda barem u ovim najtežim krivičnim delima", objašenjava prof. Čelić.

Zabrinjava to što je u najavi i novi zakon o krivičnom postupku, koji predviđa suđenje u odsustvu.

To je dodatni pritisak na srpsko stanovništvo, jer po dosadašnjem iskustvu svako može biti na meti kosovskog tužilaštva i to za zločin koji nije počinio.
Tagovi: PravosuđeSrbiKosovo

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije