08:27 | 03.12.2022 Izvor: Beta, Danas

Sudski savet odlučio da se sudije vrate na posaoSudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom.

sudski-savet-odlucio-da-se-sudije-vrate-na-posao

Foto: trebinjelive.info

Time su promenili odluku od 23. novembra, kojom je odlučeno da bojkotuju rad nakon što je kosovska vlada odlučila da smanji plate u pravosudnom sistemu, a na snazi je ostala odluka SSK da od kosovske vlade traži poništenje odluke o smanjenju plata.

Odluka je doneta nakon što je Osnovni sud u Prištini suspendovao odluku kosovske vlade za smanjenje plata sudijama i tužiocima Kosova.

„S obzirom na okolnosti, Savet je ocenio da bi sudovi trebalo da se vrate na rad od 3. decembra kako bi nastavili da obavljaju svoje ustavne i zakonske obaveze za pružanje usluga građanima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SSK ostaje posvećen zaštiti institucionalne i funkcionalne nezavisnosti pravosudnog sistema i stoga je takođe zatražio da se poštuje odluka Ustavnog suda o pravu na samoregulaciju plata u pravosudnom sistemu, uz istovremeno traženje posebnog statusa sudske uprave.

„Tendencije za mešanje u rad pravosuđa kroz odluke i pogrdne reči predstavnika Vlade Kosovo su neprihvatljive, stoga će se obustavljanje saradnje za zajedničke inicijative nastaviti sve dok ne prestanu tendencije izvršne vlasti da podriva nezavisnost pravosudnog sistema“, stoji u saopštenju SSK.

Beta/Danas
Tagovi: PravosuđeVlada KosovaKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije