Sunjog: Odluka o roku preregistracije na „RKS“ tablice nije na mestu, nadamo se kompromisu

Sporazumi o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. su okviri za pitanje registarskih tablica, prema kojima bi na Kosovu trebalo da se koriste samo kosovske tablice, međutim, odluka kosovske vlade o ...
Image

Rok za preregistraciju ističe 31. oktobra. Sunjog se, kaže, nada razvoju dijaloga i postizanju kompromisa po pitanju registarskih tablica. 

„Iz naše perspektive vrlo je jasno da sporazumi postignuti 2011. i 2016. kažu da na Kosovu treba da se koriste samo kosovske tablice. Dakle, iz ove perspektive, registarske tablice koje izdaje Srbija nisu u skladu sa sporazumima. Stoga je to okvir koji pokazuje jasna uputstva o tome kako se postupa u ovim slučajevima“, kazao je, dodajući da se takođe mora reći da postoje „dva bitna elementa koja se moraju razlikovati“.

„Prvi je da se rešenje mora naći sa ljudima koji su pogođeni ovim pitanjem, a drugi je da se mora izvršiti primena sporazuma o registarskim tablicama u roku od 12 meseci, verujem da je to predviđeno sa dva sporazuma postignuta 2011. i 2016. godine. Dakle, odluka vlade da se registarske tablice automobila sa srpskom registracijom koji se kreću na Kosovu u roku od dva meseca prebace na oznake RKS, mislim da je odluka koja nije na mestu“, kazao je Sunjog u intervjuu za Radio Kosovo. 

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati konačan dogovor Beograda i Prištine u narednim mesecima, Sunjog navodi da ne želi da spekuliše o datumima. 

„Takođe je Evropska unija samo posrednik u ovom dijalogu, koji u potpunosti zavisi od agenda koje određuju Priština i Beograd. Nadamo se da će konačan dogovor za normalizaciju odnosa biti postignut što je pre moguće, ali opet kažem, zavisi od obe strane“, kazao je.

Ističe i da je važno razumeti da su se tokom ove godine promenile opšte prilike u Evropi, usled rata Ukrajini. 

„I ovo pitanje je zahvatilo ne samo istočnu Evropu, već ceo evropski kontinent, zbog čega smatram važnim da se postigne dogovor između dve zemlje (Srbije i Kosova, prim. aut.)“, naveo je.

Govoreći o pitanju Zajednice srpskih opština, za koju iz Prištine ističu da neće imati izvršna ovlašćenja, ocenjuje da je „okvir za kompromis prilično jasan“. 

„Prvo, imate sporazum iz 2013. godine, koji je pregovarala, potpisala i ratifikovala Skupština Kosova. Imate i sporazum iz 2015. i odluku Ustavnog suda, te iste godine. Dakle, ova tri elementa su jasan okvir na kojem Vlada Kosova treba da deluje. Dakle, rekao bih da ovo nije samo međunarodno pravna obaveza, već i unutrašnja obaveza koju Kosovo mora da sprovodi u skladu sa sporazumom iz 2013. godine, Ustavom i odlukom Ustavnog suda. Ako čitamo odluku Ustavnog suda, kaže se da će Udruženje biti osnovano prema definisanim pretpostavkama, a takođe je vrlo jasno rečeno i traženo da se izradi statut Udruženja i ponovo uputi Ustavnom sudu. Ipak, smatram da o tome treba i dalje razgovarati u dijalogu i Vlada Kosova je ta koja treba da preuzme inicijativu i nastavi dijalog o tome kako da se primeni sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, zaključio je šef Kancelarije EU na Kosovu. 

Ceo intervju dostupan je na internet stranici RTK. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.