Sunjog: EU će nastaviti da podržava razvoj Kosova i igra ključnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

Ambasador Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog, kazao je da EU podržava razvoj Kosova i igra ključnu ulogu u procesu pomirenja i dijaloga.
Image

Češki diplomata je naveo da se pregovori o normalizaciji odnosa dveju strana moraju nastaviti u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

„Dijalog će doneti trajno rešenje, koje će biti dobro za stanovništvo i dovešće do izgradnje mostova između zajednica“, poručio je Sunjog.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, Sunjog je izjavio da “EU nije politička i ekonomska unija, već predstavlja mirovni projekat kreiran nakon Drugog svetskog rata, sa ciljem da promoviše mir, stabilnost i prosperitet u Evropi”.

Prema njegovim rečima, protekla godina bila je izazovna, ali je “donela nekoliko važnih stvari, uključujući bezvizni režim za građane Kosova u šengenskoj zoni od 1. januara 2024. godine”.

Evropska unija je najveći donator i podrška Kosovu, naglasio je Sunjog i dodao da je tokom proteklih nekoliko meseci potpisano nekoliko sporazuma na osnovu kojih će Vlada u Prištini imati na raspolaganju više od 200 miliona evra.

„Ova finansijska pomoć omogućiće da Kosovo razvije svoju ekonomiju i infrastrukturu, unapredi obrazovanje i zaštitu životne sredine, kao i da uskladi svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU“, objasnio je Sunjog.

Naveo je i da ukupna finansijska pomoć EU prištinskoj vladi od 2007. godine do danas premašuje 1,4 milijarde evra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.