19:05, 04.06.2020Izvor: RTK, RTK2

Švajcarska produžava misiju na Kosovu na još tri godineŠvajcarska vlada i Nacionalni dom parlamenta žele da produže vojnu misiju za tri godine i povećaju broj na maksimum, jer, ocenjuju, bezbednosna situacija na Kosovu je i dalje napeta.

svajcarska-produzava-misiju-na-kosovu-na-jos-tri-godine

KFOR/FB

Prema saveznom veću, bezbednosna situacija na Kosovu i Zapadnom Balkanu se pogoršala, te zbog toga žele da produže misiju švajcarske vojske na Kosovu do kraja 2023. godine i da vrate maksimalan broj od 195 vojnika. 

Kao i ranije, u slučaju rastuće pretnje, kontingent bi se mogao povećati za 20 ljudi koji bi služili najviše četiri meseca.

Nacionalni dom je u četvrtak usvojio predlog sa 108 glasova za, 48 protiv i 30 uzdržanih, a odluka je doneta na osnovu preporuka komisije za spoljnu politiku i bezbednost.

Većina smatra da politička i bezbednosna situacija na Kosovu još uvek zahteva prisustvo Kfora, zbog činjenice da Kosovo još uvek nije u stanju da garantuje bezbednost.

Sa druge strane, "zeleni" su među protivnicima nastavka misije.

"Kosovu je potrebna podrška za izgradnju demokratskih struktura, a ne oružja. Ova misija traje predugo, čineći Kosovo zavisnim od švajcarske vojske", rekla je poslanica Nacionalne partije zelenih, Mariona Šlater.

Poslanik SVP Erik Hes je rekao da je "Švajcarska neutralna zemlja, i da njena vojska nema šta da radi u inostranstvu".


Tagovi: KFOR KosovoŠvajcarska

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije