„Poznavajući Kurtija i Prištinu nisam optimista uoči nastavka pregovora u Briselu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom uključenja u program TV Pink da je spreman za predstojeći sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da nije optimista kada je u pitanju ...
Image

„Zna se o čemu mora da se govori, to je Zajednica srpskih opština. Srbija nikada nije bežala od dijaloga i spremna je da radi na implementaciji francusko-nemačkog plana. Međutim, znate kakav je redosled poteza i kako stvari stoje“, kazao je Vučić.

Otkrio je da ga je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, upitao danas da li je optimista uoči nastavka dijaloga u Briselu.

„Ja inače nisam optimista po prirodi. Svakako nisam optimista poznavajući Kurtija i Prištinu“, rekao je Vučič.

Predsednik Srbije je kazao da je rat Ukrajine i Rusije dominantna tema Minhenske konferencije o bezbednosti.

Mišljenja je da neće uskoro doći do sklapanja mira, sem ukoliko jedna od strana ne pobedi u ratu.

Vučić je naglasio da će 2024. godine biti održani izbori u Americi, Rusiji, Ukrajini, na Tajvanu, u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

„Naše je da čuvamo mir istabilnost, da se borimo za još investicija i da vidimo koliko možemo da izdržimo sve ovo što od nas traže“, podvukao je Vučić.

Istakao je da je važno to što su predstavnici Srbije bili u Minhenu i imali mogućnost da u razgovoru sa sagovornicima iznesu stav naše zemlje o mnogim pitanjima.

Dodao je da su učesnici konferencije bili kosovska predsednica Vljosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

„Kad imate tu Osmanijevu i Kurtija, nije loše da bude i neko od nas kako bi moglo da se čuje i kaže nešto drukčije“, rekao je Vučić.

On je u proteklih 48 sati u Minhenu održao odvojene sastanke sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, grčkim premijerom, britanskim ministrom spoljnih poslova, premijerom Severne Makedonije itd.

Podsetimo, PR služba Evropske unije saopštila je juče da su srpski predsednik i kosovski premijer potvrdili da će se 27. februara sastati u Briselu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.