21:57, 01.12.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Svečanom akademijom završeno obeležavanje velikog jubileja mitrovičke Gimnazije (FOTO)Nakon niza manifestacija održanih povodom obeležavanja 100 godina postojanja Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, večeras je u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu priređena svečana akademija.

svecanom-akademijom-zavrseno-obelezavanje-jubileja-mitrovicke-gimnazije

Radio Kontakt Plus

Publika je bila u prilici da se upozna sa najvažnijim i najzanimljivijim događajima koji su pratili ovu ustanovu od njenih samih početaka rada, pa sve do danas. 

Čast da otvori ovu svečanost pripala je crkvenom horu "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice, intoniranjem himne “Bože pravde”, a pod dirigentskom palicom maestra Petra Rakića.

Direktor Gimnazije, Slobodan Mihajlović poželeo je učenicima, kojih je danas u ovoj školi 264 , kao i profesorima, da nastave tradiciju biših pokolenja.

“Izuzetna je čast biti u Gimnaziji kada ona proslavlja 100 godina rada. Dugujemo zahvalnost svim generacijama koje su bile pre nas i nadamo se da ćemo mi biti dostojni onih koji su uložili mnogo truda i rada i proslavili ovu našu školu. Nadamo se da će se to nastaviti sa našom, a i sa svim budućim generacijama.”

Čestitke Gimnaziji na ovom značajnom jubileju, uputio je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marko Milenković.

“Vaša Gimnazija je kao najstarija srednja škola na severu Kosova i Metohije jedina neprekidno radila bez prekida sve vreme i prepoznata je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po izvanrednom kadru koji iznedrujete i po članovima Srpske akademije nauka i umetnosti, po ogromnom broju uspešnih ljudi, koji svoj posao danas obavljaju na najbolji mogući način.”

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, uputio je pismo podrške ovoj školi, u kojem se između ostalog kaže: “Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici je institucija od nacionalnog interesa za srpski narod i simbol prisustva Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Njen razvoj i rad u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije jeste cilj od ključnog državnog, istorijskog, naučnog i kulturnog značaja. Nikome neće biti dozvoljeno da taj status ospori…”

Pored profesora, zatim sadašnjih učenika Gimnazije, među kojima je i aktuelna svetska i evropska šampionka u kik-boksu – Natalija Savić Čupka, kulturno-umetnički program su upotpunili i bivši učenici ove škole: Nevena Božović, Katarina Šulkić i Savica Milović, kao i gimnazijski hor iz Kosovske Kamenice.

Događaju su prisustvovali ministarka administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Adrijana Hodžić, načelnica školske uprave u Mitrovici Jasmina Dedić, direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović, direktori ostalih škola i mnogi drugi.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 1. decembra davne 1919. godine, kada na dužnost direktora škole, dolazi Avram Popović. Od završetka ratnih sukoba 1999. godine, ova ustanova se izmešta iz južnog u severni deo Mitrovice i nastavlja sa radom u zgradi Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”.

Učeći, podučavajući i odgajajući mnoge generacije učenika, nastavnici ove škole uspešno su prenosili i ugrađivali darove svoga uma i srca. Mnoga istaknuta imena kulturnog i javnog života vezana su uz rad ove škole. Teško bi bilo nabrojati ih sve, kao i nabrojati sve školske uspehe i statističke prikaze. Činjenica je da danas skoro svaka porodica na ovom podneblju ima člana, mlađeg ili starijeg, koji je pohađao Gimnaziju ili su pak na drugačiji način vezani za nju.

Zbog izvanrednih rezultata koje postižu na prestižnim takmičenjima, zahvaljujući potencijalu svojih učenika i profesora, Gimnazija je jedna od perspektivnijih srednjoškolskih ustanova u Kosovskoj Mitrovici. Tagovi: ZvečanObrazovanje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije