Svećlja: Izbori su uspešni sa bezbednosne i pravne tačke gledišta, Srbi ih bojkotovali zbog pritiska Beograda

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja kazao je da se današnji vanredni lokalni izbori na severu mogu smatrati uspešnim sa bezbednosne i pravne tačke ...
Image

Svećlja je rekao za KTV da su “kriminalne strukture koje podržava Beograd uticale na to da srpska zajednica ne izađe na izbore”.

„Što se tiče aspekta bezbednosti – ovo su bili uspešni izbori, jer nije bilo incidenata ili problema. Sa druge strane, loše je što naši građani srpske nacionalnosti nisu učestvovali u izborima. Međutim, ako pogledamo pravni aspekt izbori su uspešni i kao rezultat toga biće formirane institucije i izabrani zvaničnici koji će služiti građanima“, dodao je on.

Svećlja je naveo da je izlaznost birača bila manja nego na prethodnim izborima.

„Kosovo ne može biti predmet ucene Vučića, Vlade Srbije ili kriminalnih grupa u njihovoj režiji. Žao nam je što su naši građani srpske nacionalnosti izloženi surovim pritiscima, pretnjama i tako dalje“, kazao je.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova naglasio je da “Srpska lista gubi uticaj na severu, isto kao što ga je izgubila i u skupštini”.

Otkrio je da se samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana, Slađana Pantović, suočavala sa brojnim pretnjama i da zbog toga ispred njenog doma stalno dežura patrola Kosovske policije.

„Osim maltretiranja na društvenim mrežama, dobijala je i pretnje uživo. Osećala se ugroženo, a institucije Kosova dužne su da pruže sigurnost svim građanima, posebno licima koja imaju uticaj u društvu ili su deo političko-pravnih procesa“, pojasnio je Svećlja.

Dodao je da će u zavisnosti od situacije biti odlučeno koliko dugo će Kosovska policija brinuti o bezbednosti Slađane Pantović.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.