12:44, 29.04.2022 Izvor: TV Kljan Kosova

Svećlja: Neće više biti alternativnih puteva, Beograd ne želi da otvorimo treći prelaz na severu KosovaMinistar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja poručio je da više neće biti alternativnih puteva koji povezuju centralnu Srbiju i Kosovo, javlja TV Kljan Kosova.

sveclja-nece-vise-biti-alternativnih-puteva-srbija-nije-spreman-za-otvaranje-treceg-prelaza-na-severu-kosova

Foto: Radio Kontakt Plus

Svećlja je tokom sednice Komisije za bezbednost naveo da postoji spremnost centralnih institucija da na severu Kosova bude otvoren i treći administrativni prelaz, ali da Beograd nije zainteresovan za to.

"Na tom području imamo dve granične tačke, Brnjak i Jarinje. Postoji inicijativa naših institucija da se otvori i treći prelaz na severu, ali ne postoji spremnost Srbije da se to dogodi. Ovo je dokaz da su kosovske institucije više zabrinute zbog ilegalnog prelaska ljudi preko granice. Spremni smo da otvorimo onoliko graničnih prelaza koliko je potrebno, ali da to bude urađeno u dogovoru dveju zemalja. Korišćenje alternativnih puteva se više ne sme dozvoliti, jer postoje prelazi koji za to služe", poručio je Svećlja.

Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini, Slavko Simić, prisustvovao je sednici Komisije za bezbednost.

On je kritikovao akciju Kosovske policije na severu, tokom koje su uništeni ili blokirani određeni putevi, koji su navodno služili za šverc robe.

Simić je rekao da te puteve koriste meštani neimenovanih sela na severu Kosova i da je operacija izvedena bez koordinacije sa lokalnim samoupravama.

"Pozivam sve političke aktere da ne kriminalizuju sever Kosova. Sever, u odnosu na svih ostalih sedam regiona na Kosovu, ima najniži nivo kriminala", poručio je Simić.

Svećlja je na to odgovorio da će se i ubuduće sprovoditi akcije protiv organizovanog kriminala u svim delovima Kosova.

"Zatvorićemo sve alternativne puteve. Sever niko ne kriminalizuje. Nema pritužbi građana da se Kosovska policija na tom području diskriminatorski ponaša", dodao je.

Najavio je da će uskoro biti otkriveno ko je učestvovao u napadima na pripadnike Kosovske policije na severu u prethodnom periodu.

"Biće rezultata. Policija ima podršku, ne samo političku, već logističku i stručnu, kako bi se rešili pomenuti slučajevi. Odgovorne ćemo privesti pravdi. Bilo je desetina napada koji su se ranije dešavali na tom području i niko nije reagovao. Ko god da se bavi kriminalnim radnjama, svako ko krši zakon, učinićemo sve da ga privedemo pravdi, bez diskriminacije i bez ikakvog zaobilaženja. Niko nije iznad zakona", rekao je.
Tagovi: Sever KosovaSlavko SimićDželjalj SvećljaAdministrativni prelaz

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije