Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Svećlja sa navodima o žandarmeriji, novim barikadama i 1. septembru; Petković: Priština destabilizuje region

Barikade 31. jula na severu Kosova nisu postavili građani već "vojnici srpske žandarmerije iz Srbije" u "crnim uniformama, maskama" i  sa "oružjem" - tvrdi između ...
Image

Svećlja je situaciju na Severu opisao kao „krhku“, navodeći da „direktno Beograd, Vučić i Vulin, kao i paralelne institucije“ stoje iza nestabilnosti. Naveo je i da postoje indicije da bi se incidenti na severu mogli ponoviti i pre 1. septembra, ali i da bez obzira na situaciju, ne postoji opcija novog odlaganja roka za sprovođenje odluka o preregistraciji i ulazno/izlaznim dokumentima, jer su institucije Kosova odlučne da „svoja ovlašćenja prošire na celu zemlju“ i imaju i „podršku međunarodnog faktora i KFOR-a“, prenosi takođe KoSSev.

Svećlja je „apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije“ potvrdio je da ima ulogu „glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona“ – poručio je sa druge strane Petar Petković, nazivajući vlasti u Prištini „šovinističkim ratnohuškačkim“ strukturama. 

„Nisu Beograd, niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti smo mi donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti smo ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora“ – naveo je Petković. 

Dodaje da je Aleksandar Vučić „konstantno i dosledno“ Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na „uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva“, iako su, navodi Petković, „na njih bili primorani radi pukog opstanka“.

„A odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti – a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svećlje“, zaključio je Petković. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.