Svečlja: Srbija prekršila dogovor o tablicama, vozila registrovana u decembru neće moći da uđu na Kosovo

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, saopštio je da je Kosovska policija “identifikovala na više graničnih punktova automobile sa nelegalnim registarskim ...
Image

“Na osnovu sporazuma između Republike Kosovo i Srbije u Briselu u novembru 2022. godine, Srbija je pristala da obustavi izdavanje nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Srbija je, na osnovu slučajeva prikazanih na našim graničnim prelazima, u potpunosti prekršila ovaj sporazum”, naveo je Svečlja na Fejsbuku.

Ujedno je potvrdio da Kosovska policija danas nije dozvolila ulazak ovim vozilima na teritoriju Kosova, a u skladu sa, kako tvrdi, kosovskim zakonodavstvom i dogovorom postignutim u Briselu.

“Vozilima sa tim registarskim tablicama neće biti dozvoljeno da uđu ili se kreću na teritoriji Republike Kosovo, s obzirom na to da su nelegalna i da postoji sporazum o prestanku izdavanja ili njihovoj preregistraciji”, upozorio je Svečlja.

Pozvao je vlasnike da u bilo kom centru za civilnu registraciju preregistruju svoja vozila na RKS.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i Srpska lista naveli su danas da Kosovska policija na prelazima Jarinje i Brnjak krši sporazum u vezi sa srpskim registarskim tablicama i pozvali EU da reaguje.

Sa druge strane, Građanska inicijativa “Srpski opstanak” zatražila je od šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da se izjasni o svojoj interpretaciji dogovora.

Podsetimo, dogovor o registarskim tablicama između Beograda i Prištine postignut je 23. novembra prošle godine u Briselu, a uz posredstvo EU. 

U okviru tog dogovora stoji da Srbija prestaje da izdaje nove registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu, a Priština obustavlja dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.