Svećlja: „Zaustavljena“ ruska novinarka, „razjašnjavane njene namere“

Ruska novinarka, Darija Aslamova, zaustavljena je u subotu na jednom od prelaza na severu Kosova - saopštio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da ...
Image

Svećlja je na svom Fejsbuk nalogu u subotu naveo da su kosovske vlasti „svesne njene aktivnosti“, te da joj je, kako je naveo, u nekim zemljama i zabranjen ulazak zbog njenih „aktivnosti“. 

„Ona je zaustavljena i angažovani su relevantni akteri dok se njene namere ne razjasne“ – poručio je Svećlja, bez navođenja detalja šta to zapravo znači, odnosno da li je ona privedena. Nije precizirao ni na kojem je tačno prelazu zaustavljena. 

Svećlja je „istakao činjenicu“ da je Aslamova pokušala da uđe na Kosovo nedelju dana nakon tenzija koje su, kako je to ocenio, „izazvale kriminalne strukture“ na severu Kosova i istog dana kada su „iste strukture kojim je dirigovao Vučić pucale oko 10 puta“ na policijske službenike.

„Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na severu, jasno dokazuje ruske veze i propagandu kojima se Srbija već priključila i koje imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju“ – ocenio je Svećlja. 

„Aslamova se u nedelju ujutru javila svojoj redakciji, kojoj je rekla da su je kosovske vlasti pustile na slobodu, posle čega je sama autobusom otputovala do granice“ – javio je jutros N1. 

„Stigla sam do granice do četiri ujutru. Srpski graničari su me takođe ispitivali. Pitali su zašto nije bilo oznake deportacije“, rekla je Aslamova, prenosi takođe ovaj portal. 

„Komsomoljskaja pravda“ čija je Aslamova novinarka ranije je objavila da ambasada Rusije u Beogradu nema informacije o pritvoru na Kosovu i lokaciji na kojoj se novinarka nalazi, javio je takođe N1, navodeći da je ruski list objavio da je ona u Srbiji bila na novinarskom zadatku i da je trebalo da pripremi „specijalni izveštaj u vezi sa zaoštravanjem srpsko-kosovskog sukoba“.

Dan pre pokušaja da uđe na Kosovo, Aslamova je na svom Telegram kanalu objavila fotografiju iz Beograda sa episkopom remezijanskim Stefanom, navodi dalje N1, citirajući objavu ruske novinarke. „Hristov ratnik. Sa takvim blagoslovom, nije strašno ići u bitku“, napisala je u objavi.

N1 prenosi i da je na Internet stranici „Komsomoljskaje pravde“ objavljeno da je Aslamova izveštavala sa mnogih žarišta u svetu – od Čečenije, Nagorno-Karabaha, Abhazije, Osetije, Tadžikistana, Jugoslavije, Egipta i Avganistan, do Ruande, Malija, Kambodže, Sirije i Kurdistana, te da je 2003. godine uspela da intervjuiše svrgnutog predsednika Iraka, Sadama Huseina, a da je pčetkom 2011. četiri puta hapšena tokom službenog putovanja u Egipat.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.