Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Svećlja: Iza tenzija na severu stoji Beograd, povećanje prisustva policije zarad bezbednosti građana

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja rekao je da "iza svih tenzija" na severu Kosova stoji Vlada Srbije. Isto, prema njegovim rečima, važi i za napade šok bombama u ...
Image

Kosovska policija danas je odlučila da pojača prisustvo na severu Kosova. Prema Svećljinim rečima, odluka je doneta zbog dešavanja proteklih noći i kako bi se građanima garantovala bezbednost. Naveo je i da je prisustvo policije u Mitrovici pojačano u pojedinim delovima grada. 

„Policija vrši bezbednosne procene i na osnovu njih smatra da je potrebno da poveća broj policajaca koji samo obezbeđuju sve stanovnike. Povećanje bezbednosti za stanovnike ovih naselja je dovelo do ove odluke i njenog sprovođenja“, rekao je on večeras za RTK. 

On je rekao da policija i Specijalno tužilaštvo nastavljaju istragu kako bi se utvrdilo ko stoji iza „napada“ poslednjih dana, te da su među osumnjičenima i bivši policajci koji su prošlog meseca podneli ostavke.

„Optimista sam da će oni vrlo brzo izaći sa pravim rezultatima i predložiti prave mere u smislu gonjenja i privođenja pravdi svih umešanih u huliganska ili teroristička dela, kao što je slučaj napada ručnim bombama na kancelarije opštinske izborne komisije… Uveravaju me da rade punim kapacitetom i uveren sam da ćemo vrlo brzo imati prave rezultate. Znamo da ovi slučajevi nisu spontani. Oni su organizovani. Njih vode stručni ljudi, na čelu sa vladom Beograda, podržani ne samo politički, već i finansijski i koordinaciono. Uveren sam da su kapaciteti Kosovske policije adekvatni da se izbore sa svakom situacijom“, rekao je on.

Svećlja je ocenio i da je situacija na severu Kosova „relativno mirna“, ali je odbio da da mišljenje o tome da li izbori treba da budu održani ili ne, izrazivši optimizam u pogledu kapaciteta policije da osigura bezbednost.

Međutim, Svećlja kaže da će odluku o održavanju izbora doneti kosovska predsednica nakon preporuka CIK-a ili Kosovske policije.

Osvrćući se na komentar ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Džefrija Hovenijera, o tome da nema uslova da se održe najavljeni vanredni lokalni izbori na severu Kosova, Svećlja je rekao da Kosovo sa najvećom ozbiljnošću shvata žalbe, ali je dodao da će odluka biti doneta nakon preporuka nadležnih institucija.

„Da se ​​jasno navede zašto se bezbednosna situacija na ovim prostorima može ugroziti ili pogoršati. To je zbog kriminalnih, a ponekad i terorističkih akata određenih grupa koje su pod upravom i podrškom Beograda. Znači da sve te tenzije, kršenja zakona, nastaju zbog kriminalnih odluka vlade Beograda. Ne zato što mi kao institucije sprovodimo zakon i Ustav u svakom uglu Republike Kosovo“, zaključio je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.