Sveta Petka obeležena u Lapljem Selu

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
Image

Hram Svete Petke podignut je 1938. godine, a osim meštana Lapljeg Sela, slavu proslavljaju i njihovi susedi iz Preoca. Liturgiju je služio iguman manastira Crna Reka, otac Andrej, uz sasluženje sveštenika Eparhije raško-prizrenske.

„Potrudite se da budete dostojni potomci slavnih predaka naših Srba. Da pretrpimo, da znamo da sve što trpimo ima svoj smisao, pre svega da u ovom životu sve ima svoj kraj. U budućem životu sva trpljenja doneće slavu, život večni. Doneće nam ono čemu svi treba da težimo, to je zajednica sa Gospodom našim. Neka nas Sveta Petka štiti, neka nam pomogne“, kazao je u besedi otac Andrej.

Tokom službe prerezan je slavski kolač koji je ove godine pripremila porodica Živić iz Lapljeg Sela. Domaćin je poželeo dobro zdravlje okupljenim vernicima i meštanima Lapljeg Sela.

„Uzeo sam kolač za zdravlje i spasenje porodice. Očekujemo goste, neka mala gozba, kao i svaka kuća što slavi slavu, tako i mi ovde“, kazao je Miloš Živić.

Pravoslavni vernici okupljeni oko svetinje ističu da su crkva i vera jedni od stubova opstanka Srba na centralnom Kosovu. Mnogima je današnji praznik krsna slava.

„Sveta Petka – to je veliki praznik za nas hrišćane. Svako je došao na liturgiju da se pomoli za zdravlje i napredak svoje porodice. Svake godine je sve manje ljudi“, kazao je Dragoljub Ivić.

„Ovaj praznik za mene predstavlja sabornost, svetosavlje, simbol očuvanja na ovom prostoru. Sveta Petka kao zaštitnica žena predstavlja očuvanje žena koja će rađati decu koja će opstati na Kosovu“, kazala je Ana Kostić.

„Ovo je sveti dan, krsnu slavu slavim Sveta Petku. Donosim ovde kolač da se seče, obavljamo običaje. Nema srpskog naroda, srpski narod je otišao nažalost“, kazao je Živorad Nićić. 

Prepodobna mati Paraskeva, u narodu poznatija kao Sveta Petka veoma je poštovana svetiteljka.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.