07:11, 12.02.2021Izvor: SPC, RTS

Sveta Tri jerarha – kakvi vetrovi danas duvaju, takva će biti godinaDanas je slava Sveta Tri jerarha, praznik hrišćanskih učitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, čija su teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka.

sveta-tri-jerarha-kakvi-vetrovi-danas-duvaju-takva-ce-biti-godina

SPC

Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar. 

A ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena.

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, tri vaseljenska učitelja, koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih sporova.

Rasprava i među narodom i među sveštenicima, o tome koji je svetitelj veći, pretila je da rascepi veru. Spor je okončan 1084. godine, u vreme cara Aleksija I Komnena, uvođenjem zajedničkog praznika.

U pravoslavnim hramovima služe se liturgije u slavu svetitelja koji su zauzeli visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve - Vasilija Velikog, retoričara, filozofa i pisca svetih liturgija, Grigorija Bogoslova, carigradskog episkopa i Jovana Zlatoustog, velikog besednika i tumača Svetog pisma.

Sveta Tri jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu gde su od davnine esnafska slava metalaca. Slave se kao krsna slava. 

Ovaj praznik grčki narod smatra ne samo crkvenim nego i svojim najvećim nacionalnim i školskim praznikom.

Po tome kakvi vetrovi danas duvaju, prognozira se kakvo nas vreme čeka tokom godine.

Veruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vetar, a  da "severac" donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka.

Ako vetra nema, čeka nas bogata godina.


Tagovi: SPCPraznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije