11:40, 14.07.2020Izvor: Riznica

Manastir Zočište danas obeležava hramovnu slavu - Sveti VračiManastir Zočište kod Orahovca, danas obeležava hramovnu slavu - Sveti Vrači. Zbog novih mera kosovske vlade o zabrani okupljanja tokom verskih obreda, u Zočištu su u manastiru posvećenom Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, danas prvi put, izostali vernici na liturgiji, piše Riznica.

sveti-vraci-hramovna-slava-manastira-zociste-obelezavaju-se-danas

wikipedia/Paweł Cecha

Iguman Stefan i otac Mihajlo služili su svečanu liturgiju povodom praznika. Nekolicina gostiju koja je uoči praznika došla da pomogne manastirskoj bratiji u pripremi praznika, prisustvovala je litrugiji.

Pripadnici Kosovske policije obezbeđivali su manastir i u skladu sa merama kosovske vlade o zabrani verskih okupljanja nisu dozvolili Srbima iz Orahovca, koji su želeli da prisustvuju prazničnoj liturgiji, ulazak u manastir, čak ni na par minuta. Ispred manastira dežuraju pripadnici Kosovske policije i postavljena je žuta traka, saznaje Riznica.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Kozmu i Damjana u narodu poznatije kao Svete Vrače besrebrenike.

Dvojica svetaca se slave kao zaštitnici lekarske profesije.

Sveti Vrači su slava istoimenog manastira u selu Zočište kod Orahovca. Ranije se veliki broj Srba sa čitavog Kosova i Metohije, uže Srbije, Crne Gore i Republike Srpske okupljao na praznik u Zočištu kako bi se svetim lekarima pomolili za svoje i zdravlje porodice. U obnovljenoj crkvi, u kojoj se čuva najstarija ikona dvojice svetitelja i deo njihovih moštiju, vernici bi u mimohodu prilazili, poklanjali se moštima, celivali i darivali ikonu paleći sveće kraj zidina obnovljene kamene svetinje.

Zbog novih mera kosovske vlade o zabrani okupljanja i služenja verskih obreda u cilju sprečavanja širenja virusa korona, ove godine u lepo uređenoj manastirskoj porti ni u crvki nema ljudi. Prethodno je Eparhija raško-prizrenska uputila apel vernicima da ove godine ne dolaze u velikom broju jer su u toku zabrane okupljanja usled virusa korona.

Manastir Svetih Vrača u Zočištu je simbol stradanja. U septembru 1999. godine, pripadnici OVK su manastir minirali i crkva je srušena do temelja. Crkveno zvono iz 1913. godine, bačeno je u bunar koji je potom zatrpan.

Pre miniranja crkve monasi su mošti svetitelja izneli iz crkve pokrenuvši se u zbeg sa preostalim Srbima iz ovog mesta.

Godine 2004. povratkom monaštva, počela je obnova manastira i njegovo vaskrsenje. Nova crkva je sazidana od istog kamena, po uzoru na staru.

Tačna godina izgradnje manastira Svetih Vrača u Zočištu je nepoznata, izvori govore da je stariji od Visokih Dečana.

Crkva je sagrađena na temeljima starije viznatijske bogomolje u vreme Nemanjića, a ktitor svetinje je i danas nepoznat.


Tagovi: SPCSlavaSrbiOrahovac

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije