21:31, 26.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Svetosavska akademija održana u Mitrovačkom dvoruU Kosovskoj Mitrovici večeras je održana Svetosavska akademija sa koje je poručeno da se ne sme napustiti svetosavlje, a najavljeno je i da će u sredu na severu Kosova biti održan moleban i litija u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim  vernicima u Crnoj Gori.

svetosavska-akademija-odrzana-u-mitrovackom-dvoru

Radio Kontakt Plus

U programu Svetosavske akademije učestvovali su polaznici predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, učenici osnovnih i srednjih škola iz Kosovske Mitrovice koji su govorili najlepše stihove i priče o Svetom Savi, polaznici muzičke škole “Miodrag Vasiljević” i crkveni hor “Branislav Nušić” pod dirigentskom palicom Petra Rakića.

U prvom delu programa, prisutnima se obratio vladika raško-prizrenski Teodosije koji je kazao da su preci, vladari i arhiepiskopi išli putevima Svetog Save, a dok su išli njegovim putem Srbi su bili blagosloven narod. 

On je istakao da svaki put kada smo pomislili da skrenemo s tog puta, zalazili smo u bespuća i nismo više bili blagosloven narod.

“Evo i danas smo svedoci toga. Postoje oni koji hoće da otmu našoj crkvi svetinje, sada u Crnoj Gori, pre toga u Srbiji, Rusiji, svuda. Bezbožnici, oni koji nemaju Boga u sebi, oni sebe nameću za vođe, učitelje i prosvetitelje. Vidimo kakva su im dela, kakvi su im tragovi i šta ostaje iza njih. Ali, mi imamo put koji nam je Sveti Sava pokazao kao jedini put spasenja kojim hodimo na zemlji, kako bi bili naslednici večnog i neprolaznog carstva Hristovog”, kazao je vladika Teodosije.

Svetosavsku besedu kazivao je književnik i novinar Živojin Rakočević. U svojoj besedi govorio je o životu Rastka Nemanjića, “nedovršenoj dovršenosti” i o čudu Svetoga Save.

Rakočević se zapitao šta nam je zamaglilo prirodnost i poverenje, u večnost  i realnost.

“Danas nad očevinom Svetoga Save, u Crnoj Gori, Sveti Sava nema mesta, ali se dogodilo još nešto, nešto što niko nije očekivao. Izašli su ljudi niotkuda i postavili temelje novog modela za naše nacionalno bregnuće u ovom vremenu, a oni su zasnovani na četiri principa - veri, naciji, slobodi i demokratiji”, kazao je Rakočević.

U drugom delu programa, publici su se predstavili pesnikinja  Milica Bakrač iz Nikšića, pesnik Milan Mihajlović, profesorka muzičkog vaspitanja Jelena Spirić i recitatori.

Na kraju akademije je najavljeno da će se u sredu, 29. januara od 16 časova u Hramu Svetog Đorđa u Zvečanu održati moleban u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i vernicima u Crnoj Gori,  a nakon toga krenuće litije od Zvečana do Kosovske Mitrovice odnosno Hrama Svetog Dimitrija.
 
Vladika Teodosije je pozvao i mlade i stare, ne samo iz Zvečana i Severne Mitrovice, već i drugih opština sa severa Kosova da se pridruže litiji i molebanu i tako iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih svetinja za koje je rekao da su posle toliko godina ugrožene.

Svetosavska akademija organizovana je sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog vladike Teodosija, uz učešće gradske biblioteke i crkvene opštine, a pod pokroviteljstvom Privremenog opštinskog organa Kosovska Mitrovica.
 Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije