Svetski dan bez automobila u Gračanici: Mali odziv biciklista

Obeležavanje Svetskog dana bez automobila u Gračanici pod sloganom “Biciklom do zdravlja“ nije privuklo pažnju meštana, ali ni biciklista. Samo četvorica predstavnika NVO ...
Image

Kratkoj vožnji predstavnika „Mlade aktivne Gračanice“, koja je organizovana od opštine do manastira, pridružila su se i dva pripadnika Kosovske policije.

Iako današnja akcija nije naišla na veliki odziv meštana Gračanice, organizator događaja i predsednik NVO „Mlada aktivna Gračanica“, Petar Đorđević, ne gubi nadu i ističe da će svoju kampanju i zalaganje da vožnja bicikla pređe u dobru naviku nastaviti u budućnosti.

„Svesni smo da se neke navike teško menjaju, ali mi ćemo se i dalje truditi. Vremenom se to desi i mi smo uporni u tome. Možda danas i nije najbolje stanje, ali se nadam da ćemo za par godina umesto asfalta videti i biciklističke staze“, rekao je on.

Đorđević je istakao da je glavni cilj akcije da se podigne svest građana o mogućnosti korišćenja alternativnih prevoznih sredstava, poput bicikala koji su mnogo održiviji, ali i manje štetni po životnu okolinu.

Direktor Odeljenja za omladinu i sport Opštine Gračanica, Dušan Cvejić, istakao je da je raspisan konkurs za subvencije sportskim društvima i nevladinim organizacijama na teritoriji ove lokalne samouprave i da postoji spremnost da se podrže sportske aktivnosti kojima se šalju važne poruke.

„Moramo da čuvamo našu životnu sredinu i da se bavimo sportom kako bismo bili zdraviji. Na ovaj način dajemo primer našoj deci kako treba da se živi i da se čuva životna sredina. Želim da ukažem meštanima da bar danas ne treba da voze svoje automobile, nego da voze bicikle, pešače“, kazao je on.

Ivan Krstić iz „Mlade aktivne Gračanice“ je dodao da se ovoj akciji pridružio zbog ljubavi prema biciklizmu, ali i želje da motiviše i druge.

„Godinama unazad podržavam ovakve akcije što se tiče biciklizma, ali i zbog produktivnog i zdravog života. Na ovaj način promovišemo zdrav život, sport i kulturu, a ujedno motivišemo pojedince da budu aktivniji“, naveo je on.

Njegova poruka je da se što manje koriste zagađivači, pošto u maloj sredini svako domaćinstvo u proseku ima dva automobila.

„Iznenađen sam malim odzivom učesnika današnje akcije. Mada, iz godine u godinu ostajemo bez omladine, sve je manje ljudi sportski aktivno. Sport generalno nije ni podržan u našoj okolini. Bavim se odbojkom i zbog nedostatka sredstava ne možemo da učestvujemo u superligaškim utakmicama u Srbiji“, istakao je Krstić.

Obeležavanje Svetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svesti građanstva o zagađenju životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Dan bez automobila u Evropi, zamišljen je tako da se svakog 22. septembra određeni delovi grada zatvore za automobile.

Ideja je ustanovljena tokom naftne krize 1973, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994. godine.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.