21:16, 20.08.2020Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Miljković: Svi optuženi policajci pušteni da se brane sa slobodePripadnici Kosovske policije koji su uhapšeni u akcijama tokom prošle godine na severu Kosova, pušteni su da se brane sa slobode.

svi-optuzeni-policajci-pusteni-da-se-brane-sa-slobode

Radio Kosovska Mitrovica

To je za Radio Kosovska Mitrovica potvrdio adokat Predrag Miljković.

“Svi optuženi kojima je bila određena mera sudskog pritvora, danas su nakon 15 meseci pušteni da se brane sa slobode”, rekao je Miljković.

Radi se o pripadnicima pogranične policije Kosova, koji su u više akcija specijalnih jedinica policije uhapšeni prošle godine, od kojih je tokom prve 28. maja uhapšeno njih 19.

“Predsednica sudskog veća je danas donela rešenje kojim se usvaja mera jemstva određenom broju optuženih koji se nalaze u pritvoru i omogućila im da se u daljem postupku brane sa slobode. Kao branioci Blagoja Lazovića, advokat Miro Delević i ja, zadovoljni smo ovom odlukom suda jer smatramo da je naš branjenik predugo vremena proveo u pritvoru kako tokom same istrage, tako i nakon podizanja optužnice”, dodao je Miljković i kazao da se Lazović nalazi u dobrom fizičkom stanju, ali da je pritvor u trajanju od 15 meseci ostavio traga na njegovog klijenta.

Miljković navodi da što se tiče daljeg toka suđenja, da su podneti zahtevi za odbacivanje optužnice i da se čeka odluka suda.

U akciji koju je Kosovska policija sprovela  28. maja prošle  godine, uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije - 11 Srba, po četvoro Albanca i Bošnjaka među kojima su bili jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika

Akcija je potom nastavljena i narednih dana, kada su uhapšena još dva policijska službenika na prelazu Jarinje i u Južnoj Mitrovici, kao i jedna pripadnica Kosovske policije u Zubinom Potoku.

Policijski inspektorat Kosova i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su još tri policajca 24. oktobra u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici.

Od tada su se nalazili u pritvoru, dok je nekolicini nakon više meseci bio određen kućni pritvor, nakon čega su se branili sa slobode.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih prošle godine u tri akcije.

Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Delević: Zbog Covid-19 okrivljeni nakon svakog suđenja sedam dana u samici

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, deo je optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, od čega su troje pripadnici Kosovske policije.

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je održano drugo saslušanje u predmetu protiv okrivljenih pripadnika Kosovske policije Kosova - Ane Vasović Barać, Veroljuba Dimitrijevića i Izeta Uskovića (koji je u kućnom pritvoru), a na kojem se raspravljalo o zahtevu odbrane za odbacivanje optužnice i prigovoru na dokaze.

Advokat Veroljuba Dimitrijevića, Miloš Delević, kaže da ne postoji dobro osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

“Još jednom sam uputio molbu predsednici veća da razmotri meru sudskog pritvora, jer smatram da je mera u trenutku pandemije nehumana, s obzirom na to da okrivljeni posle svakog suđenja mora da provede sedam dana u karantinu, odnosno bukvalno u samici”, ističe Delević.

Delević navodi da advokati odbrane polažu nadu da će predsednica veća uvažiti argumente odbrane, uprkos protivljenju specijalnog tužioca da se okrivljeni brane sa slobode.


Tagovi: PravosuđeSrbiPolicijaSever Kosova

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije