16:06, 16.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Tači: Dijalog o ZSO je udarac na državnost i suverenitet KosovaDijalog u Briselu o Zajednici srpskih opština predstavlja veliku grešku kosovske vlade, izjavio je danas kosovski predsednik Hašim Tači.

taci-dijalog-o-zso-je-udarac-na-drzavnost-i-suverenitet-kosova

GLOBSEC 2019/europeanwesternbalkans.com

Tači je uoči nastavka dijaloga eksperata Beograda i Prištine u Briselu, izjavio da otvaranje tih poglavlja predstavlja udarac na državnost i ugrožavanje suvereniteta Kosova.

“Ove teme su rešene u Ahtisarijevom paketu, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Sporazuma u Briselu 2013. godine, kao i odlukom Ustavnog suda. Zato, niko nema mandat da razgovara u ime Kosova o zaključenim temama, u Briselu ili bilo gde drugde”, poručio je Tači.

Tači je dodao, da Kosovo ne može ni po koju cenu nikada da dozvoli da se unutar njegove teritorije stvara politički entitet koji bi bio kopija Republike Srpske.

“Diskusija o ZSO sutra u Briselu je početak stvaranja Republike Srpske unutar Republike Kosovo. Dijalog o imovini Kosova sa Srbijom u suprotnosti je sa Ustavom i kosovskim zakonima, a ujedno predstavlja ugrožavanje suverenosti naše države”, kazao je Tači.

On je dodao, da kosovska skupština “hitno mora da izglasa rezoluciju kojom će se premijer sprečiti da pregovara o unutrašnjim pitanjima na Kosovu i o temama koje dovode u rizik unutrašnji državni poredak".


Tagovi: Hašim TačiDijalogPrištinaBeogradKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije