Gračanica: Obeležena Velika Gospojina

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača pred više stotina vernika u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.
Image

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice je uspomena na smrt Majke Božije, dan kada se ona vinula na nebo i “predala svoj duh u ruke Spasitelja”. Svetu liturgiju je pred okupljenim vernicima služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Ona je zastupnca svih ljudi, naročito onih grešnika koji se kaju. Ona je brza pomoćnica, uvek je prisutna u našim životima, braćo i sestre. Kad god se pomolimo njoj, da vapimo njoj, nikad ta pomoć nije izostala. Mnogi sveti su svedoci toga. Mi u naše vreme u čudno vreme koje žvimo. Neko bi rekao apokaliptično vreme, gde se dešavaju stvari koje se ranije nisu dešavale. Ljudi ovoga sveta, oni koji prete. Ako nam uzmu ovaj zemaljski život, ne mogu nam uzeti onaj koji nam je Gospod pripremio na nebu. Ne treba da ih se plašimo. Presveta Bogorodica poručuje hrišćanima, da budu dostojni svoga imena, i krsta koji su kršteni”, kazao je u besedi Vladika Teodosije.

Slavski kolač se preuzima iz godine u godinu, jer taj čin predstavlja privilegiju za vernike.

Velika Gospojina je, kažu, jedan od najradosnijih dana u godini za meštane. To je prilika da se sastanu u većem broju sa onima koji su otišli iz rodnog kraja.

“Da svake godine budemo u što većem broj, da ima puno dece. Da uz Božiju pomoć proslavim ovaj praznik da budem ovde u Gračanici, na ovom svetom mestu. Da svi porodično proslavljamo u svojim kućama, da Bog podari mir i blagostanje svima na Kosovu i Metohiji”, kazao je Miodrag Živić.

“Ovaj praznik mi predstavlja puno toga. Često sam na Kosovu sa oganizacijom 'Metohija za mlade', iz Beograda”, ističe za RTV Kim Slavica Jovanović iz Niša.

“Sveto, nešto najlepše. Proslavljamo u krugu porodice, biće malo i gostiju”, rekao je Zoran Zdravković.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Mala Gospojina je slava Opštine Gračanica.

Danas na praznik Velike Gospojine počinju Dani Opštine Gračanica, a početak programa zakazan jeu 16 časova u dvorištu Doma kulture.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.