21:10, 24.08.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Tači od Skupštine traži produženje mandata za Specijalni sud u HaguKosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od poslanika u Skupštini da produže mandat Specijalizovanih veća u Hagu, dok Savet Evropske unije ne obavesti kosovske institucije da je mandat tog suda završen.

taci-od-skupstine-kosova-trazi-produzenje-mandata-za-specijalni-sud

Info služba kosovskog predsednika

On je u video poruci na društvenoj mreži Facebook izrazio nadu da će poslanici podržati ovaj zahtev.

"Tražio sam od poslanika Skupštine Kosova da produže mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca, dok Savet Evropske unije ne objavi kraj mandata u konsultaciji sa Vladom Republike Kosovo", rekao je Tači.

On je naveo da se politika ne sme mešati u pravdu, niti pravda u politku.

Prema Ustavnom amandmanu iz 2015. godine, petogodišnji mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu ističe u avgustu 2020. godine.

Međutim, u zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet Evropske unije o tome bude obavestio kosovske institucije.

Specijalizovana veća u Hagu istražuju navodne zločine pripadnika nekadašnje OVK, počinjenih u periodu od januara 1999. do decembra 2000. godine nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Na Kosovu su se mnogi protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i zločini srpskih snaga tokom sukoba na Kosovu.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKSkupštinaHagKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije