13:37, 26.02.2020Izvor: FoNet, N1

"Tači prekršio Ustav što opravdava pokretanje postupka za njegovu smenu"Kabinet kosovskog premijera Aljbina Kurtija, došao je do zaključka da je aktuelni predsednik Hašim Tači 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio kosovski Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke pozicije.

taci-preksrio-ustav-sto-opravdava-pokretanje-postupka-za-njegovu-smenu

Foto: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Iz Kabineta premijera saopšteno je, da je Kurti obavestio predsednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim implikacijama u "tajnom sporazumu" iz 2013. godine, između tadašnjeg premijera Hašima Tačija, a danas predsednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

Kako se navodi u saopštenju za medije kosovske Vlade, Tači je putem sporazuma u ime Kosova prebacio na KFOR (Misija NATO na Kosovu) apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova za izvestan period.

Tači je u pismu koje je prosledila Vlada, osigurao Rasmusenu da će Kosovske bezbednosne snage ići na sever Kosova samo uz prethodnu dozvolu KFOR-a.

Kurti je u zvaničnom dopisu predsednici Skupštine naveo, da je nakon preuzimanja premijerske dužnosti angažovao svoje osoblje da analizira sadržaj ovog "tajnog sporazuma, kao i ustavne implikacije".

Kako se dodaje, cilj Kurtija je bio da obavesti predsednicu Skupštine o postojanju jednog takvog sporazuma, kao i o analizi Vlade.

Na osnovu ocene koja je prosleđena i medijima, "potpisivanje jednog takvog sporazuma, koji omogućava prenos suverenih ovlašćenja na jednu drugu međunarodnu organizaciju, a potom i prikrivanje tog sporazuma od poslanika Skupštine, ima niz ozbiljnih implikacija ustavne prirode".

Ista analiza zaključuje da je Tači, dok je bio premijer, teško prekršio Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa mesta kosovskog predsednika.

Kurti, međutim, ističe da želi da bude jasan i da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja.

"Ja, kao premijer, razumem i visoko cenim važnost saradnje Kosova sa NATO u cilju potpune sigurnosti i teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima, da neću preduzeti nijedan korak koji će dovesti u opasnost to neophodno savezništvo za bezbednost naše zemlje", navodi se u Kurtijevom dopisu.

Isti dopis je prosleđen Tačiju i glavnom državnom tužiocu, Aleksandru Ljumeziju (Lumezi), preneo je RSE.


Tagovi: KosovoHašim TačiAljbin Kurti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije